Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar helpt je met het kopen van een woning. Hij is gespecialiseerd in het aankopen van woningen en houdt zich vooral hier mee bezig. Sommige aankoopmakelaars helpen ook met het zoeken naar woningen en het vinden van een taxateur en notaris. Je kunt hem of haar direct aan het begin van jouw zoektocht inschakelen, maar later in het traject is dat ook nog mogelijk. Het werk van een aankoopmakelaar kun je in zes stappen onderverdelen:

 1. Een passend huis zoeken
 2. Advies over ontbindende voorwaarden
 3. Bieden op een huis
 4. Hulp inschakelen bij lokale specialisten
 5. Juridische controle koopakte
 6. Overdracht bij de notaris

1 Een passend huis zoeken

Je bespreekt je woonwensen en budget met jouw aankoopmakelaar. Vervolgens gaat hij voor jou op zoek naar een huis dat bij jouw wensen en budget past.

2 Advies over ontbindende voorwaarden

Je aankoopmakelaar kan je adviseren over het wel of niet toepassen van ontbindende voorwaarden. Jij beslist samen met de aankoopmakelaar welke ontbindende voorwaarden je op wil nemen in het voorlopig koopcontract. De meest voorkomende ontbindende voorwaarden zijn: 

 1. voorbehoud van financiering;
 2. bouwkundige keuring;
 3. verkoop van de eigen woning;
 4. Nationale Hypotheek Garantie;
 5. wijziging bestemmingsplan. 

3 Bieden op een huis

Op het moment dat jij enthousiast bent over een woning is het tijd om een bod uit te brengen. De aankoopmakelaar adviseert jou welk bod jij het beste kunt uitbrengen, bijvoorbeeld door een bepaald bedrag te bieden boven de vraagprijs. Als het bod niet wordt geaccepteerd, gaat de aankoopmakelaar samen met jou weer terug naar de eerste stap; het vinden van een passend huis.

4 Hulp bij inschakelen lokale specialisten

Wanneer het bod wél wordt geaccepteerd, schakelt de aankoopmakelaar hulp in van lokale specialiste, zoals een bouwkundige, taxateur en notaris. Een bouwkundige voert de bouwkundige keuring uit om vast te stellen in welke staat het huis is. De taxateur bepaalt de waarde van het huis en de notaris stelt de officiële documenten op.  

5 Juridische controle koopakte

In de koopakte zijn alle afspraken vastgelegd die te maken hebben met de koop van de woning, zoals de ontbindende voorwaarden. Het is belangrijk dat deze onderdelen goed worden gecontroleerd. Dat is de taak van de aankoopmakelaar.  

6 Overdracht bij de notaris

De aankoopmakelaar begeleidt je tot de notaris. Bij de eindinspectie, het tekenen van de aktes en de sleuteloverdracht is de aankoopmakelaar niet altijd aanwezig. Jij bent tenslotte degene die de aktes moet tekenen en de sleutel moet aannemen.

Aankoopmakelaar: de voordelen 

Bij het kopen van een huis hoef je geen aankoopmakelaar in te schakelen. Maar het is wel verstandig om dat te doen. Een aankoopmakelaar koopt dagelijks meerdere woningen aan en heeft dus veel ervaring. Als je een aankoopmakelaar inschakelt, heeft dat een aantal voordelen. Die voordelen bespreken we hieronder.

1 De aankoopmakelaar is expert op het gebied van aankoop
Een aankoopmakelaar is een expert op het gebied van aankoop! Hij heeft veel verstand van de woningmarkt en van alle financiële aspecten. Een aankoopmakelaar is op de hoogte van wat er speelt in de huidige woningmarkt en kan jou daarom het beste helpen met de koop van een woning.

2 Een aankoopmakelaar is goed voor de onderhandelingen
Een aankoopmakelaar is ook goed voor jouw onderhandelingspositie tijdens de koop van de woning. Een aankoopmakelaar is thuis in de wereld van de woningen en heeft hier ook veel connecties. Grote kans dat jouw aankoopmakelaar de verkoopmakelaar kent.  

3 Een aankoopmakelaar focust zich alleen op aankoop
Een makelaar die zich alleen focust op aankoop is perfect om jou bij te staan bij de koop van jouw woning. Libero Aankoop is zo’n aankoopmakelaar die zich alleen focust op aankoop. 

Aankoopmakelaar: de kosten

De prijs van een aankoopmakelaar verschilt per makelaar. De gemiddelde prijs van een traditionele aankoopmakelaar ligt tussen de € 2.000,- en € 5.000,-. Sommige aankoopmakelaars stellen van tevoren een prijs vast en andere aankoopmakelaars laten de kosten afhangen van de werkzaamheden. Een online makelaar is vaak goedkoper. Zij werken efficiënter. Een online aankoopmakelaar, zoals Libero Aankoop gaat bijvoorbeeld niet met je mee naar een bezichtiging. Dat kun je prima zelf. Tenslotte moet jij antwoord geven op de vraag: ‘Zie ik mezelf hier wonen’. Daar heb je geen hulp van een aankoopmakelaar bij nodig.

Verkoopmakelaar en aankoopmakelaar: wat is het verschil?

Een verkoopmakelaar is gespecialiseerd in het verkopen van woningen, terwijl een aankoopmakelaar gespecialiseerd is in het aankopen van woningen. Veel verkoopmakelaars kopen ook woningen aan, maar zijn hier geen expert in. Een verkoopmakelaar wil allereerst graag een woning verkopen en hier zoveel mogelijk aan verdienen.  Een aankoopmakelaar hoeft geen rekening te houden met woningverkoop. Hij wil de prijs zo laag mogelijk houden voor zijn klant. De aankoopmakelaar behartigt alleen de belangen van de klant. Waar de verkopende makelaar puur bezig is met een zo hoog mogelijke prijs, is de aankoopmakelaar enkel bezig met jouw woning- en budgetwensen.