Huis kopen: hoe doe je dat?

Het kopen van een huis is geen makkelijk proces, er zijn 7 stappen die je moet doorlopen om jouw droomhuis te vinden én te kopen. Van de financiering tot het bezoek aan de notaris. Hoe koop je een huis?

Een huis kopen in 7 stappen - stappenplan
18 november 2021 (geüpdatet)
18 november 2021 (geüpdate)

1 Financiering huis kopen

Een huis kopen begint met de financiering. Nog voordat je je gaat oriënteren op de woningmarkt, is het goed om te weten wat je kunt besteden. Een hypotheekadviseur kan jou helpen met het bepalen van je maandelijkse lasten of budget voor de koop van de woning. Ook kijkt de hypotheekadviseur welke hypotheek het beste bij jou past. Een financieel adviseur helpt jou bij het afsluiten van de hypotheek en kijkt hierbij naar het hele plaatje: je gezinssituatie, plannen voor de toekomst en je uitgavenpatroon. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

2 Huis kopen: de zoektocht en het bezichtigen 

Je weet nu wat je te besteden hebt. Dus je kunt op zoek naar jouw droomhuis. Een aankoopmakelaar kan jou op basis van jouw wensen en eisen helpen met het vinden van een geschikt huis. Welke woning past bij jou en waar zie jij jezelf wonen? Dat zijn de vragen die jij zelf moet beantwoorden tijdens of na een bezichtiging. Heb je de perfecte woning gevonden? Dan is het tijd voor de volgende stap; een stap dichter bij jouw droomwoning.

3 Ontbindende voorwaarden bij het kopen van een huis

Zodra je je droomhuis hebt gevonden, wil je zo snel mogelijk een bod uitbrengen.Een bod op een huis is niet alleen een geldbedrag, maar bevat ook ontbindende voorwaarden. Dat zijn scenario's waarin jij het koopcontract legaal kan verbreken. Hierbij kun je denken aan een bouwkundige keuring, voorbehoud van financiering en een aantal andere voorwaarden. Hiermee voorkom jij dat je een ‘kat in de zak’ koopt. Je neemt de ontbindende voorwaarden op in het voorlopige koopcontract

4 Huis kopen: bieden op een huis

Dan is het tijd om te bieden op het huis. Een aankoopmakelaar kan jou helpen met het bepalen van het juiste bedrag. Met een aankoopmakelaar maak jij meer kans om de woning te bemachtigen. Bied je boven de vraagprijs of misschien wel onder de vraagprijs? Je openingsbod is afhankelijk van hoe de woning te koop staat: op inschrijving, met een vraagprijs of een vanafprijs. Als je een bod doet, neem je daar direct de ontbindende voorwaarden in op. 

5 Onderhandelen over de prijs

Je hebt een bod gedaan en zodra je een reactie van de verkoper hebt gekregen, ben je in onderhandeling. Het is soms lastig te bepalen hoeveel je in de prijs zou moeten stijgen om het huis te kopen. Ook hier komt een aankoopmakelaar goed van pas. Let erop dat je de onderhandelingen op papier zet. Zo voorkom je dat belangrijke informatie verloren gaat. De onderhandelingen gaan niet alleen over de prijs: ook inventaris hoort hierbij. Wat doe je bijvoorbeeld met de gordijnen die er al hangen?

6 Huis kopen: hypotheek regelen en experts inschakelen

Als je het eens bent over de koopprijs ga je de hypotheek definitief regelen. In stap 1 heb je al een financieel overzicht gemaakt van wat je maximaal zou kunnen lenen. Nu is het moment aangebroken om dat in de praktijk te brengen. Ook schakel je de verschillende experts in, zoals een taxateur en een bouwkundige. 

  1. Taxateur
    Een taxateur bepaalt de waarde van het huis. Zo weet je ook wat de hoogte van de hypotheek moet worden en kun je dit overleggen met de hypotheekadviseur. Hoeveel hypotheek jij kan krijgen, hangt af van de taxatiewaarde van het huis. Je kan maximaal 100% van de taxatiewaarde lenen. Wanneer jij overbiedt, moet je het resterende bedrag uit eigen zak betalen. 
  2. Bouwkundige
    De bouwkundige bekijkt de staat van het huis en adviseert jou hierover. Stel dat er iets schokkends, zoals een rottende fundering aan het licht komt, kom je daar op dit moment achter.

7 Naar de notaris om je huis te kopen         

De notaris regelt alle officiële documenten rondom de aankoop van je woning, zoals de hypotheekakte en de leveringsakte. Op de dag dat je naar de notaris gaat, ga je vaak eerst naar je nieuwe woning. Hier doe je de eindinspectie om te controleren of alles is zoals je hebt afgesproken. Tot slot teken je alle aktes, vindt de sleuteloverdracht plaats en is het huis van jou!

Hoera! Je hebt een huis gekocht!

Het is gelukt! Je hebt de sleutel, dus de verhuizing kan gaan beginnen! Misschien moet je eerst verbouwen om je ultieme woonwensen te vervullen. Dan kan het aflossen van de hypotheek beginnen, maar vooral het genieten in jouw nieuwe huis!

Appartement kopen: wat je moet weten

Een appartement kopen gaat bijna precies hetzelfde als een huis kopen. Het verschil is dat je niet het appartement koopt, maar je koopt het recht om in het appartement te mogen wonen. Door deze regeling moet je lid worden bij de Vereniging van Eigenaren, dit is verplicht door de wet. Ook moet je betalen aan de VvE, voor bijvoorbeeld onderhoudskosten. De VvE is verantwoordelijk voor het onderhoud van het hele gebouw, heeft de splitsingsakte en beheert de spaarpot. De Vereniging van Eigenaren heeft dus belangrijke taken en een slapende VvE is risicovol.

Vond je dit artikel nuttig?