Wat is een annuïteitenhypotheek?

Annuïteitenhypotheek vergelijken met lineaire hypotheek
(geüpdatet)
(geüpdate)

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij de maandelijkse som van rente plus aflossing gelijk blijft, gedurende de rentevaste periode. Op de einddatum is de gehele hypotheek afgelost. De verhouding tussen het deel aflossing en het deel rente verandert wel. Aan het begin betaal je vooral rente en los je minder af. Tijdens de looptijd van de hypotheek betaal je steeds minder rente en los je steeds meer af. De netto maandlasten worden zo steeds iets hoger, omdat je steeds minder hypotheekrenteaftrek hebt. 

Waarom kiezen voor een annuïteitenhypotheek? 

Er worden bijna alleen nog maar annuïtaire- en lineaire hypotheken afgesloten. Als starter kan je ook kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek, maar deze hypotheek kan je maximaal afsluiten voor 50% van de marktwaarde van je woning. Vandaar dat annuïtaire- en lineaire hypotheken veel meer voorkomen. Welke hypotheekvorm voor jou het beste is, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Hierbij speelt je inkomen een rol, maar ook de hypotheekrente. Een hypotheekadviseur kan je helpen om de juiste keuze te maken. 

Wanneer annuïteitenhypotheek?

Als je verwacht dat je inkomen gaat stijgen, past een annuïteitenhypotheek het beste bij je. Je netto maandlasten zullen namelijk stijgen, omdat je hypotheekrenteaftrek lager wordt. Dat komt omdat je gedurende je gehele looptijd hetzelfde bruto bedrag betaald. De verhouding tussen aflossing en rente verandert, naarmate je hypotheek langer loopt. Het bedrag dat je in een heel jaar hebt betaald aan hypotheekrente mag je van je bruto jaarloon afhalen, dit is de hypotheekrenteaftrek. Bij de annuïteitenhypotheek betaal je steeds minder rente, waardoor je dus ook minder hypotheekrenteaftrek hebt. 

Wanneer lineaire hypotheek?

Als je niet verwacht dat je inkomen stijgt, past een lineaire hypotheek beter bij je. De verhouding tussen aflossing en rente is hierbij altijd hetzelfde, waardoor je altijd evenveel hypotheekrenteaftrek hebt. Blijft je inkomen hetzelfde, dan merk je in je netto maandlasten geen verschil. 

Annuïteitenhypotheek: de voordelen en de nadelen

Voordat je een beslissing maakt is het handig om de voor- en nadelen van de annuïteitenhypotheek op een rijtje te hebben. Zo kun jij een bewuste keuze maken. 

Voordelen:

  • Tijdens de hele looptijd betaal je hetzelfde bedrag. 
  • Aan het begin veel renteaftrek. Dit is bijvoorbeeld aantrekkelijk voor starters die aan het begin netto minder geld willen/kunnen betalen. Je netto maandlasten zijn in het begin lager. Zodra je meer gaat verdienen, kun je meer aflossen. 

Nadelen:

  • Tijdens de looptijd betaal je steeds minder rente, hierdoor daalt je hypotheekrenteaftrek. Je netto maandlasten stijgen dus elk jaar een beetje.
  • De annuïteitenhypotheek is relatief duur. Je betaalt in totaal iets meer hypotheekrente over de gehele looptijd.

Vond je dit artikel nuttig?