Anti-speculatiebeding: wat is het?

Wat is een anti-speculatiebeding?
(geüpdatet)
(geüpdate)

Het anti-speculatiebeding is een verbod om de woning weer snel te mogen verkopen. Het anti-speculatiebeding neem je op in de koopovereenkomst. Daarin staat dat de woning voor een bepaalde tijd niet verkocht mag worden. Doe je dat wel? Dan krijg je een hoge boete. 

Waarom een anti-speculatiebeding?

Dit beding is er om te voorkomen dat er gehandeld wordt in woningen en op die manier veel winst wordt gemaakt. Het anti-speculatiebeding wordt vaak door gemeenten opgenomen in de koopovereenkomst als er bouwgrond, een nieuwbouwwoning of een bedrijfspand wordt verkocht.

Er is sprake van speculatie als iemand een woning koopt voor minder dan de marktprijs, maar niet zelf in die woning wil gaan wonen. Het gaat dan meestal om een woning in de sociale koopsector die met korting van de gemeente wordt aangeboden. De gemeente doet dit zodat bepaalde doelgroepen met die korting wél een woning kunnen kopen.

Soms wordt een woning nú voor minder geld verkocht, terwijl je weet dat de woning over een jaar veel méér gaat opleveren. Dat is bijvoorbeeld het geval als er in de buurt nog veel gebouwd wordt. Je hebt dan op dit moment veel overlast en daardoor is de woning nu minder waard dan over 1 jaar als de buurt helemaal klaar is. Ook dan kan een anti-speculatiebeding onderdeel zijn van de koopovereenkomst.

Anti-speculatiebeding: hoe werkt het?

Als het anti-speculatiebeding is opgenomen in het koopcontract, dan wordt de koper verplicht om de woning gedurende 3 jaar zelf te bewonen. Deze verplichte woonduur gaat in vanaf de inschrijving in het bevolkingsregister. Als de bewoner besluit de woning toch eerder te verkopen, dan moet hij een boete betalen aan de gemeente. Behalve als er een ontheffingsgrond van toepassing is. Die ontheffingsgronden staan in het beding aangegeven. Je moet dan denken aan:

  • een gedwongen verhuizing vanwege werk;
  • gezondheidsredenen;
  • een echtscheiding;
  • andere bijzondere gevallen.

Anti-speculatiebeding is iets anders dan zelfbewoningsplicht

Het anti-speculatiebeding is in het leven geroepen zodat mensen niet een woning kopen met de intentie om die direct weer te verkopen voor meer geld. De zelfbewoningsplicht voorkomt juist dat je niet een woning koopt, om die vervolgens aan anderen te verhuren. Soms is de zelfbewoningsplicht er ook om te voorkomen dat je de woning weer snel verkoopt. Met het anti-speculatiebeding én met de zelfbewoningsplicht willen gemeenten beleggers weren. Bij schending van zowel het anti-speculatiebeding als van de zelfbewoningsplicht moet je een flinke boete betalen.

Vond je dit artikel nuttig?