Appartement kopen

Het verschil tussen een woning en een appartement kopen
(geüpdatet)
(geüpdate)

Er zit een groot verschil tussen het kopen van een appartement en het kopen van een woonhuis. Zo heb je bij een appartement te maken met appartementsrecht en met een VvE. Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel.

Appartementsrecht: wat is dat precies?

Een appartement is een gedeelte van een wooncomplex. Daarom koop je bij een appartement niet de woning zelf, maar koop je het appartementsrecht. Je krijgt de beschikking over een gedeelte van het gebouw. Je mag vaak gebruikmaken van de gemeenschappelijke ruimtes in het wooncomplex.

Appartement kopen: VvE

Als je een appartement koopt moet je rekening houden met verplicht of automatisch lidmaatschap van de Vereniging van Eigenaren (VvE). De VvE legt afspraken vast over de gemeenschappelijke ruimtes, het onderhoud en het huishoudelijk reglement. In het huishoudelijk reglement staan de ‘huishoudelijke’ regels. Denk bijvoorbeeld aan regels over de kleur van de zonneschermen, het stallen van fietsen en rollators in de hal.

Vaak betaal je servicekosten om het wooncomplex netjes en schoon te houden. Je betaalt bijvoorbeeld voor een glazenwasser en een schoonmaker voor de gemeenschappelijke ruimtes.

Appartement kopen: Reglement van splitsing

Vaak krijg je bij het kopen van een appartement ook te maken met een reglement van splitsing. Hierin staan de rechten en plichten van de eigenaars van de appartementen. Ook vind je hier vaak de regels over het stemrecht, bijvoorbeeld als er beslissingen gemaakt moeten worden die over de appartementen gaan. Hierbij is de wet altijd leidend.

Vond je dit artikel nuttig?