Appartementsrecht

Bij de aankoop van een appartement koop je appartementsrecht
29 november 2022 (geüpdatet)
29 november 2022 (geüpdate)

Als je een appartement koopt, dan koop je niet de woning zelf. Je koopt het appartementsrecht. Dat is het recht van mede-eigendom van het gebouw en het exclusieve recht van gebruik van een omschreven deel van dat gebouw. Je bent samen met alle andere appartementsbewoners eigenaar van het hele gebouw.

Appartementsrechten: verschillende soorten

Zodra een gebouw in kleinere gebruiksruimten onderverdeeld is, is er sprake van appartementsrecht. Deze rechten kunnen verschillen in grootte en vorm. Het kan gaan om een gebouw met appartementen, maar ook om een park met vakantiewoningen, of een groot complex met winkels en woningen.

Juridisch gezien schaf je twee dingen aan. Je koopt een stukje mede-eigendom van het hele gebouw en je koopt het recht om de woning te mogen gebruiken.

Appartementsrechten VvE

Is er sprake van appartementsrecht, dan heb je ook te maken met een VvE. Dat staat voor Vereniging van Eigenaren. De VvE is verantwoordelijk voor het onderhoud van het hele gebouw. Ook heeft de VvE de splitsingsakte en beheert de VvE de spaarpot. Je bent automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren als je een appartement koopt. Dat is verplicht.

Splitsingsakte

Koop je een appartement, dan koop je dus het appartementsrecht. Dit recht ontstaat doordat het gebouw is onderverdeeld in kleinere gebruiksruimten. De juridische term hiervoor is: splitsing in appartementsrechten. Deze splitsingsakte wordt bij de notaris opgemaakt. Deze splitsingsakte bestaat uit een plattegrond en een reglement van splitsing. 

1 Reglement van splitsing

Het reglement van splitsing bevat alle gedragsregels voor eigenaren en bewoners. Bijvoorbeeld voor het gebruik van de gemeenschappelijke ruimten, zoals trappen, gangen, de hal, omliggende tuin of dakterras. In dit reglement staat ook de verplichte financiële bijdrage die je als lid moet betalen. Dit wordt gebruikt voor gemeenschappelijk onderhoud, zoals het dak, het schilderwerk, tuinonderhoud, maar ook voor technische installaties zoals liften, centrale antenne-installatie en fundering. 

2 Plattegrond met grenzen

Een ander onderdeel van de splitsingsakte is een plattegrond, waarop de grenzen tussen de verschillende appartementen staan, maar ook die van de gemeenschappelijke ruimten. 

Vond je dit artikel nuttig?