Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) sluit je af om ook inkomsten te ontvangen als je ziek bent, een ongeval krijgt of invalide wordt. Voornamelijk zelfstandigen en ondernemers sluiten deze verzekering af. Dit komt omdat je als zelfstandige niet automatisch verzekerd bent bij arbeidsongeschiktheid. Ook sluiten veel mensen deze verzekering af als ze een hypotheek afsluiten. Dit komt omdat banken dit vaak verplichten.
Binnenkort veranderen de regels rondom de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zelfstandigen zijn dan verplicht om zich te verzekeren. De ingangsdatum is nog niet bekend. Het kabinet heeft het al wel vastgelegd in het pensioenakkoord. 

Kosten arbeidsongeschiktheidsverzekering

De volgende factoren bepalen de hoogte van de premie van je arbeidsongeschiktheidsverzekering: 

  1. Je baan en werkzaamheden. De verzekeraar schat in hoe hoog de kans is dat je arbeidsongeschikt raakt. Ook kijkt hij naar  de mogelijkheid om je te re-integreren nadat je arbeidsongeschikt raakt. 
  2. Je leeftijd. Vaak is het zo hoe ouder je bent, hoe hoger de premie is die je betaalt voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering.
  3. Hoe lang je de verzekering wil. Je bepaalt zelf op welke leeftijd je de verzekering wilt stoppen. Het komt veel voor dat mensen een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten tot de dag dat ze moeten werken of met pensioen gaan. Hoe langer je de verzekering laat lopen, hoe hoger je premie wordt. 
  4. Hoeveel je wilt verzekeren. Je mag zelf bepalen hoeveel van je inkomen je verzekerd. Let wel, de meeste verzekeraars hebben een minimumgrens. Vergelijk daarom een aantal verzekeraars en lees hun voorwaarden goed door.
  5. Je eigen risicotermijn. Het eigen risicotermijn is een wachttijd. Het is de periode van arbeidsongeschiktheid waarin je nog geen uitkering ontvangt. De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden vaste termijnen aan van het eigen risicotermijn. Dit is vaak tussen de 30 en 730 dagen. Hoe langer je eigen risicotermijn is, hoe lager je premie. Kies je voor een termijn van 30 dagen, dan krijgt je de eerste 30 dagen van je arbeidsongeschiktheid geen uitkering. Je zult dan je eigen spaargeld moeten gebruiken.

Waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten?

Als je als ondernemer gewond raakt, en niet je werk meer kan verrichten, dan ben je arbeidsongeschikt. Niet meer werken, betekent geen inkomen meer. Zonder een arbeidsongeschiktheidsverzekering moet je dan zelf voor inkomen zorgen. Met deze verzekering krijg je als je arbeidsongeschikt raakt een vergoeding ter vervanging van je inkomen.

Vond je dit artikel nuttig?