Asbestclausule

Wat is een asbestclausule? De asbestclausule is een onderdeel van de koopovereenkomst waarin de verkoper zegt: ik ga niet voor het verwijderen van asbest betalen.
(geüpdatet)
(geüpdate)

De asbestclausule is een voorwaarde die opgenomen is in de koopovereenkomst als er (een kans bestaat dat) asbesthoudende materialen in de woning zijn verwerkt. In woningen die gebouwd zijn in de periode 1963 - 1992 is de kans groot dat er asbest in de woning aanwezig is. Een asbestclausule is bij deze woningen bijna altijd opgenomen in de koopovereenkomst. 

Wat is asbest?

Asbest bestaat uit heel kleine vezeltjes die niet zichtbaar zijn met het blote oog. Door het inademen van losse asbestvezels kan na lange tijd longkanker, longvlies- of buikvlieskanker ontstaan. Asbest is alleen schadelijk als je losse vezels inademt (bron RIVM).

Asbest was een materiaal met een vezelstructuur. Het werd vroeger veel gebruikt omdat het sterk, slijtvast en bestand is tegen hoge temperaturen. Asbest was ook nog eens goedkoop. Daarom werd het vaak gebruikt bij de bouw van gebouwen en woningen: in cement, karton, lijm of gips.

In 1993 kwam er een verbod op de verkoop en op de toepassing van asbest. In 2005 kwam er een volledig verbod. Vanaf dat moment mocht je ook geen asbesthoudende producten op voorraad hebben of ermee werken.

Asbest verwijderen

Als je asbest in je huis hebt, dan is er in principe niets aan de hand. Pas wanneer je asbest bewerkt of verwijdert, is het gevaarlijk. Er kunnen dan vezeldeeltjes loskomen en die vormen een risico voor jouw gezondheid. Die asbestvezels zweven in de lucht en die kunnen bij inademing diep in je longen doordringen. Als je gedurende een lange tijd deze asbestdeeltjes inademt, heb je een grotere kans op bepaalde vormen van kanker. 

Je mag asbest zelf niet verwijderen. Je kunt jezelf niet goed tegen de losgekomen vezeldeeltjes beschermen. Ze zijn zo klein dat ook een mondkapje van de bouwmarkt niet voorkomt dat je ze inademt. Je moet asbest daarom laten verwijderen door een bedrijf dat daar gespecialiseerd in is.

Asbest verwijderen kosten

De gemiddelde kosten voor het verwijderen van asbesthoudende materialen ligt tussen de € 600,- en de € 20.000,-. Gemiddeld moet je rekening houden met € 1.400,- per project. De uiteindelijke kosten voor het verwijderen van asbest is afhankelijk van het type asbest dat verwijdert moet worden, maar ook van de hoeveelheid asbesthoudende materialen.

Verbouwen? Kijk goed naar de asbestclausule

De asbestclausule is een voorwaarde die de verkoper van de woning opneemt in het koopcontract. Als koper is het altijd verstandig om te kijken of er een asbestclausule aanwezig is. Misschien ben je van plan om te verbouwen? Dan is het goed vooraf te weten of je rekening moet houden met asbest in de woning. Als het aanwezig is, dan moet je dat eerst door een professioneel bedrijf laten verwijderen. Met een asbestclausule kun je deze extra kosten niet verhalen op de verkoper.

Vond je dit artikel nuttig?