Wat is een Bankgarantie?

Een bankgarantie is een verklaring van de bank dat zij een gedeelte van de aankoopsom betaalt als jij niet aan je betalingsverplichting kan voldoen. Je betaalt de bank voor het garant staan. 

Met de bankgarantie kun jij de waarborgsom garanderen. De waarborgsom is een aanbetaling en is vaak 10% van de verkoopprijs. Dit bedrag moet jij aan de verkoper betalen als de koop toch niet doorgaat.

Bankgarantie. Hoe zit dit precies? 

Als je het voorlopig koopcontract hebt getekend, ben je nog geen eigenaar van de woning. Daarvoor moet je bij de notaris de leveringsakte tekenen. Vaak zit er een periode tussen het tekenen van het voorlopig koopcontract en de leveringsakte. 

De verkoper wil graag zekerheid dat jij jouw financiële verplichting nakomt. Daarom vraagt hij vaak een aanbetaling. Dat is de waarborgsom en die is meestal 10% van de koopsom van de woning. Met de bankgarantie kun jij de waarborgsom garanderen. Want jij spreekt met de bank af, dat de bank sowieso de waarborgsom betaalt aan de verkoper als de koop toch niet door kan gaan. Als de bank deze waarborgsom moet betalen, dan ben jij dat bedrag schuldig aan de bank.

Kosten bankgarantie? 

Als jij een bankgarantie bij de bank aanvraagt, dan betaal je daar altijd iets voor. Ook als de bank niets hoeft uit te keren. In de meeste gevallen betaal je de bank 1 procent van het bedrag waarvoor de bank garant stond. Je kunt de bankgarantie heel eenvoudig via je hypotheekadviseur regelen. Uiteraard kun je ook zelf een bankgarantie bij je geldverstrekker aanvragen.

Verschil tussen waarborgsom huis en bankgarantie

De waarborgsom is vaak 10 procent van de koopprijs. In de meeste gevallen moet je dit bedrag een week na het verlopen van de ontbindende voorwaarden overmaken aan de notaris. Als je zelf niet voldoende geld hebt, dan kun je gebruikmaken van de bankgarantie.

Bij de bankgarantie staat de bank garant voor het bedrag van de waarborgsom. Zij betalen dit bedrag aan de verkoper als jij de aankoopverplichting niet nakomt. Het voordeel van de bankgarantie is dat je je spaargeld niet hoeft te gebruiken. Een nadeel is dat de bankgarantie geld kost.

Vond je dit artikel nuttig?