Wat is een bankspaarhypotheek?

Een bankspaarhypotheek is een variant van de spaarhypotheek. Je lost tijdens de looptijd niets af, maar zet minimaal één keer per jaar een bepaald bedrag op je bankspaarrekening. In dit geval is één jaar niet een kalenderjaar, maar 12 maanden. De 12 maanden gaan in vanaf de eerste storting op de bankspaarrekening. 

Bankspaarhypotheek afsluiten

Sinds 1 januari 2013 is het niet meer mogelijk om een bankspaarrekening te openen. De reden hiervoor is dat deze vorm niet meer voldoet aan de eisen voor hypotheekrenteaftrek

Hoe werkt een bankspaarhypotheek

De maandlasten van een bankspaarhypotheek bestaan uit rente en spaarinleg. De hypotheekrente staat bij deze hypotheekvorm gelijk aan de spaarrente op de bankspaarrekening.
Om er zeker van te zijn dat je je geld gebruikt voor het aflossen van de hypotheek, stort op een geblokkeerde spaarrekening. Dit geld kun je dus niet opnemen wanneer je wilt. Op de einddatum van je hypotheek krijg je het bedrag van deze spaarrekening en los je je hypotheek in één keer af.

Voor- en nadelen van een bankspaarhypotheek

Een bankspaarrekening heeft voordelen en nadelen.

Voordelen:

  • Er is geen verplichte aflossing tijdens de looptijd
  • Je kan tot een bepaald bedrag belastingvrij sparen
  • Je lost je hypotheek gegarandeerd af op de gestelde einddatum

Nadelen:

  • Geen flexibiliteit. Je zit voor een langere tijd vast aan de combinatie van een bank voor de spaarrekening en aan een hypotheekverstrekker
  • Je bent afhankelijk van de hypotheekrente voor de opbrengst van je spaarinleg