Beleggingshypotheek: wat is het?

Hoe werkt een beleggingshypotheek?
(geüpdatet)
(geüpdate)

Bij een beleggingshypotheek spaar je geld om je hypotheek af te lossen door te beleggen.
Het geld dat jij belegt, komt te staan op een aparte beleggingsrekening die gekoppeld is aan je hypotheek. Deze beleggingsrekening wordt de Beleggingsrekening Eigen Woning (BEW) genoemd. Bij een beleggingshypotheek los je maandelijks niks af. Je belegt elke maand een bedrag waarmee je verwacht aan het einde van de looptijd de hypotheekschuld mee af te lossen. Je mag zelf bepalen hoe je het geld belegd. Een beleggingshypotheek kan je niet meer afsluiten. Dat komt omdat het niet voldoet aan de eisen van hypotheekrenteaftrek.

Beleggingshypotheek rente

Bij elke hypotheekvorm is de rentestand op het moment van afsluiten van belang voor je maandelijkse lasten. Elke maand leg je een bepaald bedrag in en kosten voor de beleggingen.
Als je de hypotheekrente vast zet voor de gehele looptijd, dan blijft je maandlast hierin gelijk. Het maandelijkse bedrag dat je belegd mag je vaak zelf bepalen. Jij moet zorgen dat je aan het eind van de looptijd genoeg geld hebt door de beleggingen.    
Wanneer je na 1 januari 2013 een beleggingshypotheek hebt afgesloten, heb je geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Deze hypotheekvorm past niet meer binnen de huidige regelgeving rondom de hypotheekrenteaftrek.

Soorten beleggingshypotheken

Een beleggingshypotheek bestaat altijd uit een aflossingsvrije lening. Bij deze hypotheekvorm maak je gebruik van beleggingen om kapitaal op te bouwen. Met dit opgebouwde kapitaal los je aan het eind van de looptijd de hypotheek af. Er zijn drie verschillende beleggingshypotheken::

  1. Effectenhypotheek. Je belegt dan in effecten. Effecten zijn waardepapieren, zoals obligaties, claims, aandelen. Houdt er rekening mee dat de kans bestaat dat de effecten niet voldoende opbrengen om de eindschuld mee af te lossen. De effectenhypotheek is hierdoor een risicovolle hypotheekvorm.
  2. Bankspaarhypotheek. Je belegt via een beleggingsrekening. Een beleggingsrekening is een bankrekening waar je beleggingen en aandelen kan kopen. Je kan niet geld overmaken naar personen of bedrijven. Je lost tijdens de looptijd niets af. Je zet minimaal één keer per jaar een bepaald bedrag op een geblokkeerde bankspaarrekening.
  3. Beleggingspolis hypotheek. Je belegt dan via een beleggingsverzekering. Een beleggingsverzekering is net als een levensverzekering maar hiermee wordt niet gespaard maar belegd. 

Beleggingshypotheek: de voor- en nadelen

Een beleggingshypotheek heeft voordelen en nadelen.

Voordelen:

  • Aan het eind kun je meer kapitaal overhouden dan je nodig hebt om de hypotheek af te lossen doordat je beleggingen goed uitpakken
  • Bij de bankspaarhypotheek profiteer je van een belastingvrije kapitaalopbouw

Nadelen:

  • Het is een risicovolle hypotheek. Als de belegging niet goed uitpakt, kan het zijn dat jij niet genoeg hebt om af te lossen
  • Hoge kosten
  • Je betaalt ook voor een overlijdensrisicodekking en deze kan duur zijn

Afsluiten is niet meer mogelijk

Je kunt geen beleggingshypotheek meer afsluiten. Deze hypotheekvorm past niet meer binnen de huidige regelgeving rondom de hypotheekrenteaftrek omdat je gedurende looptijd niets afbetaald en daarom optimaal zou profiteren van de hypotheekrenteaftrek. 
Als je op dit moment al een beleggingshypotheek hebt, dan kun je hem aan het einde van de looptijd nog wel oversluiten naar een andere bank of er een andere woning mee financieren. Je kunt het bedrag niet meer verhogen.
Wil je je beleggingshypotheek oversluiten? Vraag dan advies aan Libero Financieel.

Vond je dit artikel nuttig?