Bezichtiging: hoe werkt het?

29 november 2022 (geüpdatet)
29 november 2022 (geüpdate)

Bezichtigen is het bekijken van een woning die je misschien wilt kopen. Bij het bezichtigen van een woning is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Je hebt niet vaak de kans om nog een keer te bezichtigen. Tijdens de bezichtiging moet je zoveel mogelijk over het huis te weten komen. 

Inhoud

Voordat je gaat bezichtigen

Voordat je kunt bezichtigen moet je een bezichtiging regelen. In de huidige markt is dat niet eenvoudig. Er zijn vaak zoveel geïnteresseerden, dat alleen de eerste twintig een uitnodiging voor een bezichtiging ontvangen. Zorg er dus voor dat je bij die eerste groep hoort, anders is je kans op het huis eigenlijk al verloren gegaan. Soms kun je ook gewoon brutaal zijn en bij een woning die te koop staat aanbellen. Misschien laat de eigenaar je het huis wel zien. Het voordeel hiervan is dat dit een positief effect kan hebben op je gunfactor

Lees de beschrijving op Funda goed door
Als je een huis mag bezichtigen, bereid je dan goed voor. Dat betekent dat je de beschrijving op Funda goed doorleest. Hierin staat vaak al veel informatie over het huis, de staat van onderhoud en de wijk. Bepaal ook alvast je maximale budget. Dan betaal je nooit meer dan je eigenlijk kunt betalen. Je kunt bij Libero Aankoop een gratis aankooptraining volgen om erachter te komen hoe jij jouw financiële eisenlijst op orde krijgt.

Hier kijk je naar tijdens het bezichtigen van een woning - checklist

Tijdens de bezichtiging: 6 dingen waar je op moet letten

Het belangrijkste van de bezichtiging is jouw gevoel over de woning. Zie jij jezelf in de woning wonen? Als dat een ‘ja’ is, dan kun je verder bezichtigen en bepalen voor welk bedrag je de woning wil kopen. Is je gevoel niet goed? Dan kun je eigenlijk al stoppen met de bezichtiging, want dan is dit niet jouw droomhuis.

Voor, tijdens en na de bezichtiging van een huis moet je alert zijn op bepaalde dingen. Je wilt natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan als je het huis eenmaal gekocht hebt. Bereid je daarom goed voor vóórdat je een huis gaat bezichtigen en weet ook waar je tijdens de bezichtiging op moet letten:

Waar moet je op letten bij het bezichtigen van een huis?

  1. Bezichtig de woning samen 
  2. Stel veel vragen tijdens de bezichtiging
  3. Bekijk ook de wijk en de buurt
  4. Maak veel foto’s en aantekeningen
  5. Meet alvast dingen op
  6. Neem je tijd

1 Bezichtig de woning samen

Neem altijd iemand mee naar de bezichtiging. Het liefst iemand die niet emotioneel betrokken is bij de aankoop van jouw woning. Een extra paar ogen zien vaak nét die dingen die jij niet ziet. Plan je bezichtiging altijd overdag, dan kun je de eventuele gebreken het beste zien. Ga een keer in de avond terug om te kijken hoe de buurt is.

2 Stel veel vragen tijdens de bezichtiging

Zodra je een woning gaat bezichtigen heb jij ook een onderzoeksplicht. Je bent als koper verplicht om zelf onderzoek te doen naar de bouwkundige staat van de woning. Stel daarom veel vragen tijdens de bezichtiging. Vraag ook altijd waarom de eigenaar het huis verkoopt. Soms krijg je dan interessante informatie te horen.

3 Bekijk ook de wijk en de buurt

Denk ook na over jouw wensen en eisen als het gaat om de wijk en de buurt. Wat verwacht je van de wijk en de voorzieningen? Moet de wijk kindvriendelijk zijn, moeten er scholen in de buurt zijn, of juists winkels? Noteer al die punten die jij belangrijk vindt, zodat je ze tijdens de bezichtiging niet vergeet.

4 Maak veel foto’s en aantekeningen

Tijdens een bezichtiging zie je heel veel dingen en krijg je heel veel indrukken. Het is onmogelijk om alles te onthouden. Maak daarom foto’s en aantekeningen. Niet alleen van de leuke en mooie dingen, maar ook van de gebreken die je tijdens de bezichtiging tegen komt.

5 Meet alvast dingen op

Je krijgt vaak maar één kans om het huis te bezichtigen. Meet daarom alvast wat dingen op. Dan weet je of de nieuwe bank en meubels wel passen in de woonkamer. Of je komt erachter dat er in de logeerkamer geen tweepersoonsbed past. Dan kun je daar rekening mee houden en kom je niet voor verrassingen te staan.

6 Neem je tijd

Laat je tijdens de bezichtiging niet opjagen door bijvoorbeeld de verkoopmakelaar. Hij wil het huis zo snel mogelijk verkopen en wil het liefst zo snel mogelijk door het huis. Dan zie jij de eventuele gebreken niet. Maar neem je tijd. Het is waarschijnlijk je enige kans om de woning goed te bekijken. En daarbij is het waarschijnlijk de grootste aankoop in je leven tot nu toe. Daar mag je best even de tijd voor nemen.

Moet je positief of juist negatief zijn tijdens een bezichtiging?

Na de bezichtiging

Na de bezichtiging moet je beslissen of je een bod wil uitbrengen of niet. Is het antwoord ‘ja’, dan is het tijd om het aankoopproces op te starten. Je moet dan ook gaan nadenken over jouw aankoopstrategie. Een aankoopmakelaar kan je helpen met het bepalen van de beste strategie en het beste bod.

Vond je dit artikel nuttig?