Bieden op een huis

Bieden op een huis is een bod uitbrengen op een woning. Dat lijkt simpel, maar er komt nog heel wat bij kijken. Jij geeft aan bij de verkoper van dat huis dat je interesse hebt in de woning. De verkoper kan drie dingen doen: hij kan je bod accepteren, hij kan het afwijzen, of hij kan een tegenbod doen. Zodra de verkoper een tegenbod doet op jouw bod, ben je in onderhandeling. Tijdens deze periode van onderhandeling zit jij nog niet vast aan de koop van het huis en zit de verkoper nog niet vast aan de verkoop van het huis. Dat is pas het geval als er een bod geaccepteerd is en er een (voorlopig) koopcontract is getekend door beide partijen.

Bieden op een huis: dit moet je weten

Een huis kopen is voor veel mensen niet iets wat ze dagelijks doen. Het is meer dan alleen een openingsbod neerleggen. Er zijn allerlei regels waar je je aan moet houden als je gaat bieden op een huis. Lees hierover meer in het artikel bieden op een huis regels. Daarnaast zijn er ook heel veel verschillende situaties denkbaar als je een woning wilt kopen. Afhankelijk van die situatie is een andere strategie nodig.

Wat gebeurt er nadat ik heb geboden?

Nadat jij een openingsbod hebt neergelegd, kunnen er verschillende dingen gebeuren. Misschien denk je dat jouw bod bindend is en dat je ook niet meer onder de koop uitkomt. Dat is gelukkig niet zo. Als je alleen een bod hebt gedaan, dan ben je nog niet eens in onderhandeling. Dat is pas het geval als je ook een tegenbod ontvangt van de verkoper. Pas op dat moment is het huis onder bod: de onderhandelingen zijn dan in volle gang. Soms krijg je helemaal geen reactie op je bod van de verkopende partij. Dan is je bod afgewezen zonder tegenbod

Een ander denkbaar scenario is dat jij niet de enige bent die heeft geboden op het huis. Dan bied je met meerdere partijen tegelijk. Daar zijn weer hele andere regels aan verbonden. Om het proces van bieden transparant en eerlijk te houden, kan een biedlogboek uitkomst bieden. Het is niet verplicht voor verkoopmakelaars om een biedlogboek te gebruiken.

Bieden: op welke manieren kan dat?

Als je een bod gaan uitbrengen op een huis, dan kan dat op verschillende manieren. Soms geeft de verkoper een vanafprijs aan. Het minimale bedrag dat je dan mag bieden is die vanafprijs. Een huis kan ook in de markt staan met een vraagprijs. Dat is het bedrag dat de verkoper voor het huis vraagt. Jij bent vrij om minder, meer of exact de vraagprijs te bieden. Een andere manier is kopen op inschrijving. De verkoper geeft dan aan dat hij zijn huis verkoopt bij inschrijving. Alle geïnteresseerde mogen eenmalig een eindbod uitbrengen. De verkoper kiest uit die biedingen aan wie hij zijn huis wil verkopen.

Vond je dit artikel nuttig?