Bieden op een huis: de 10 regels

De belangrijkste 3 van de 10 regels bij het bieden op een huis
(geüpdatet)
(geüpdate)

Het bieden op een huis is niet zonder regels. De belangrijkste spelregel is dat je alle communicatie op papier zet. Het gaat erom dat je altijd terug kunt vinden wat er besproken en afgesproken is. Tegenwoordig komt het vaak voor dat je telefonisch een bod uitbrengt op een woning. Dat is prima, zolang je dit uiteindelijk schriftelijk bevestigt per post of per e-mail. 

Verkopers bieden hun huizen op verschillende manieren te koop aan. Zo kun je bieden op een huis dat te koop is gezet met vraagprijs, op inschrijving, met een vanafprijs, op een veiling. Al deze manieren hebben andere regels voor het bieden. 

Bieden op een huis: de 10 algemene regels

Als je gaat bieden op een huis dan zijn er een aantal algemene regels waar je je aan moet houden. De 10 belangrijkste regels zijn:

  1. Je zit pas aan de koop vast, als het (voorlopig) koopcontract is getekend. Zolang het (voorlopig) koopcontract niet is getekend, mag de verkoper ook met een andere koper verder gaan. 
  2. Je bent pas in onderhandeling als er een tegenbod komt, of als de verkoper aangeeft dat je in onderhandeling bent.
  3. Het bieden van de vraagprijs wil niet automatisch zeggen dat je de koper bent.
  4. De verkoper mag eerst alle biedingen verzamelen en dan een keuze maken met wie hij of zij wil onderhandelen.
  5. De volgorde van binnenkomst van de biedingen is niet van belang. Doe je als eerste een bod, dan heb je niet direct een voorkeurspositie.
  6. Tijdens de onderhandelingen mag de verkoper doorgaan met het organiseren van bezichtigingen.
  7. De verkoper en de koper mogen beiden tijdens de onderhandelingen de vraagprijs en biedingen verhogen en verlagen.
  8. De verkoper mag tussentijds het onderhandelingssysteem wijzigen. De verkoper mag dus besluiten om de onderhandelingen stop te zetten en toch een inschrijving organiseren. Dit mag omdat er geen overeenkomst is zolang er geen bod is geaccepteerd.
  9. De verkoper mag partijen niet tegen elkaar uitspelen. De verkoper mag je wel vragen om een eindbod te doen.
  10. De verkoper mag een termijn aan het bod hangen. Reageer je niet binnen die termijn? Dan mag de verkoper met andere geïnteresseerden verder gaan.

Er is ook een ongeschreven regel bij het bieden op een huis. Je wacht altijd op een reactie, voordat je een nieuw bod uitbrengt. Behalve bij bieden op inschrijving, dan doe je natuurlijk maar één keer een bod.

Afwijkende regels bij bieden op een huis

Naast de tien algemene regels die altijd gelden bij het bieden op een huis, zijn er ook afwijkende regels. Die afwijkende regels hangen samen met de manier waarop je kunt bieden op een huis. Hierbij kun je denken aan afwijkende regels voor het bieden op een huis met een vraagprijs, op inschrijving, met een vanafprijs, of op een veiling.

1 Bieden op een huis met vraagprijs

Als je biedt op een huis dat te koop is gezet met een vraagprijs, dan zijn de regels vaak duidelijk. Je doet een bod en zodra je een reactie krijgt van de verkoper, ben je in onderhandeling. Je kunt je bod telefonisch doen, maar bevestig dit altijd per mail, zodat er geen verwarring kan ontstaan. Krijg je geen reactie op je bod? Dan ben je ook niet in onderhandeling. Het is ook toegestaan om onder de vraagprijs bieden.

2 Bieden op een huis op inschrijving

Doe je een bod op een huis op inschrijving, dan gelden er weer andere regels. Bij dit type verkoop doet iedereen voor een bepaalde datum een eindbod. De verkoper kiest het bod dat hem of haar het meest aanspreekt. Een ongeschreven regel is dat na de deadline de verkoop afgerond wordt. Er is dus geen mogelijkheid tot onderhandeling.

3 Bieden op een huis met een vanafprijs

Ga je bieden op een huis met een vanafprijs? Dan is de regel dat je niet lager biedt dan de vanafprijs van de woning. Doe je dit wel? Dan zal de verkoper je bod niet serieus nemen. Je biedt in dit geval dus altijd de vanafprijs of meer.

4 Bieden op een veiling

Als een woning verkocht wordt op een veilig, dan is dat meestal omdat de eigenaar niet kan voldoen aan de maandelijkse hypotheeklasten. De veilingmeester bepaalt de regels bij het bieden op dit huis. Zo’n verkoop op een veiling verloopt in twee fasen. In de eerste fase roept de veilingmeester een steeds hoger bedrag. Geïnteresseerden steken hun hand op. Zodra het bedrag zo hoog is dat niemand meer een hand opsteekt, is de eerste fase van de veiling voorbij. De woning is dan nog niet verkocht. De tweede fase van de veiling begint. Hierbij laat de veilingmeester de prijs steeds iets zakken. Als je dan je hand opsteekt, is de woning aan jou verkocht. Je kunt ook online een huis kopen op een veiling. 

Bieden op een huis: waar moet je op letten?

Het bieden op een huis is niet moeilijk. Je brengt een bod uit en je wacht op een reactie van de verkoper. Toch is het niet verstandig om zomaar een bod uit te brengen, zonder hier goed over na te denken. Je moet wel zeker weten of je het kunt betalen. Verdiep je daarom, voordat je een bod uit gaat brengen, in de volgende dingen:

  1. Hoe hoog is de maximale hypotheek die je kunt krijgen? Je hypotheek is maximaal de taxatiewaarde van de woning die je gaat kopen. Alles daarboven zul je met eigen geld moeten financieren.
  2. Hoeveel eigen geld je in kunt leggen. Hierdoor weet je ook wat je maximale bod kan zijn.
  3. Hoe hoog kunnen je maandlasten maximaal zijn. Houdt hierbij ook rekening mee met de toekomst. Misschien wil jij, of je eventuele partner in de toekomst minder werken, of verlies je je baan.
  4. In geval van een eigen woning: is er sprake van overwaarde die je voor de financiering of verbouwing van het nieuwe huis kunt gebruiken. 
  5. Hoeveel je maximaal kunt overbieden.
  6. Welke ontbindende voorwaarden voor jou belangrijk zijn. Bijvoorbeeld een bouwkundige keuring, voorbehoud van financiering, of verkoop van je eigen woning.

Schakel een aankoopmakelaar in

Als je gaat bieden op een huis, dan heb je te maken met veel regels. Om je kans op een geaccepteerd bod zo groot mogelijk te maken, is het belangrijk dat je je aan die regels houdt. Een aankoopmakelaar kent al die regels en zorgt ervoor dat jouw bod voldoet aan al die eisen en regels. Met een aankoopmakelaar vergroot je je kans op een geaccepteerd bod.