Eerlijk bieden met het biedlogboek

Voorbeeld van een biedlogboek
5 januari 2023 (geüpdatet)
5 januari 2023 (geüpdate)

Eerlijk bieden kan door gebruik te maken van een biedlogboek. Een biedlogboek is niets anders dan een logboek waarin alle biedingen op een huis staan. Als het huis verkocht is, kan iedereen dit biedlogboek inzien. Je ziet dan wie, hoeveel en wanneer er geboden is. Een biedlogboek heeft een vaste begin- en eindtijd. De overheid wil het gebruik van een logboek verplichten, zodat het bieden eerlijker gaat. Op dit moment is het wettelijk nog niet verplicht. Makelaars van de brancheverenigingen NVM, CBO en Vastgoedpro hebben zichzelf per 1 januari 2023 wél verplicht om hiermee te werken. Waarschijnlijk zal dit in 2024 wettelijk verplicht worden voor alle makelaars.

Biedlogboek: wat staat erin?

In een biedlogboek staat hoeveel en wanneer er geboden is op een huis. Je vult als koper zelf online het logboek in. Hierbij kun je ook aangeven welke voorwaarden voor jou belangrijk zijn. Hierbij kun je denken aan voorwaarden over de financiering, bouwkundige keuring, of de datum van de sleuteloverdracht. Alleen de makelaar kan deze informatie bekijken. Pas als de woning verkocht is, kan iedereen het logboek inzien. Op die manier weet je zeker dat er eerlijk geboden is.

Biedlogboek: voordelen en nadelen

Het biedlogboek zorgt ervoor dat er eerlijk geboden wordt op een huis. Na de verkoop van het huis kan iedereen de biedingen en de voorwaarden van de bieders zien. Het heeft een aantal voordelen en nadelen.

De voordelen van een biedlogboek

  1. Het biedproces is transparant. Iedereen kan na verkoop het logboek inzien.
  2. Het biedproces is eerlijk. Het logboek wordt bijgehouden door een onafhankelijke partij.
  3. Het logboek is volledig geautomatiseerd. Er kunnen dus geen fouten in voorkomen.

De nadelen van een biedlogboek 

  1. Weinig privacy. De informatie van de kandidaat-kopers wordt openbaar gezet na de verkoop.
  2. De informatie kan door mensen verkeerd begrepen worden. Bijvoorbeeld als iemand heel graag een woning wil en enorm veel gaat overbieden. Anderen kunnen dan denken dat het ‘nieuwe normaal’ is, terwijl het een eenmalig en uniek hoog bod is. Dit kan leiden tot onnodig veel overbieden bij andere biedprocessen.