Bouwtechnische keuring, wat is het?

18 november 2021 (geüpdatet)
18 november 2021 (geüpdate)

Een bouwtechnische of bouwkundige keuring is een controle van de bouwkundige staat van een woning. Een bouwkundig ingenieur voert deze controle uit. Je weet dan precies wat de bouwtechnische staat van de woning is. Met een bouwtechnische keuring voorkom je een miskoop, omdat je verborgen gebreken op tijd ontdekt.

Bouwkundig rapport

De expert maakt na de keuring een bouwkundig rapport op. In dit rapport staat wat er goed is aan de woning, maar vooral wat er niet meer goed is en gerepareerd moet worden. Dit bouwkundig rapport heb je nodig bij de aankoop van een woning om te voldoen aan je onderzoeksplicht. Je kunt ook kiezen voor een bouwkundige meeloopkeuring. Het verschil is dat je dan zelf verantwoordelijk bent voor de vastlegging van de keuring. 

Bouwkundig rapport: is het verplicht?

Een bouwkundig rapport is meestal niet verplicht. Maar het is wel verstandig om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Op die manier voldoe je altijd aan je onderzoeksplicht die je als koper hebt. 

Of je voordeel hebt van een bouwtechnische keuring is afhankelijk van het type woning. Woningen die na 1990 zijn gebouwd, hebben vaak geen ernstige verborgen gebreken. Je kunt dan met weinig risico afzien van een bouwtechnische keuring. Wil je een huis kopen dat voor 1920 gebouwd is? Dan kan een bouwtechnische keuring erg zinvol zijn. 

Er zijn situaties waarbij je wél een bouwkundig rapport nodig hebt, namelijk:

  1. als je een Hypotheek met NHG wilt;
  2. als je een niet gerenoveerd appartement koopt;
  3. als de kosten voor renovatie meer dan 10% van de verkoopprijs is;
  4. op advies van een taxateur.

Wie betaalt de bouwtechnische keuring?

In de meeste gevallen betaalt de koper de bouwtechnische keuring. Hij is degene die aan de onderzoeksplicht moet voldoen. En hij wil een huis kopen waarvan de bouwtechnische staat goed is. Je kunt de kosten van een bouwtechnisch rapport aftrekken van de belasting als je die voor het afsluiten van je hypotheek, verbetering of onderhoud van je woning nodig hebt.

Bouwtechnische keuring als ontbindende voorwaarde

Je kunt de bouwtechnische keuring als een ontbindende voorwaarde opnemen in het koopcontract. Je spreekt dan een bepaald maximumbedrag af. Als uit het bouwkundig rapport blijkt dat het herstel van de gebreken of het achterstallig onderhoud hoger is dan dat bedrag, dan kun je de koop nog ontbinden.

Je kunt ook afzien van de bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde. Hiermee vergroot je je gunfactor. Je kunt dan tijdens je drie dagen wettelijke bedenktijd de keuring laten uitvoeren. Als er veel gebreken aan het licht komen, kun je alsnog binnen deze tijd de koop ontbinden.

Wat wordt er gecontroleerd bij een bouwtechnische keuring?

De bouwkundig ingenieur controleert tijdens de bouwtechnische keuring de volgende punten:

  1. Fundering, kruipruimte en vloeren
  2. Constructiedelen
  3. Riolering
  4. Gevels
  5. Puien
  6. Kozijnen, ramen en deuren
  7. Dakconstructie en bedekking
  8. Dakgoten
  9. Schoorstenen
  10. Overstekken
  11. Boeiboorden
  12. Elektriciteit
  13. Waterleidingen
  14. Gasinstallatie en leidingen
  15. Centrale verwarming
  16. Vloeren
  17. Plafonds
  18. Wanden
  19. Keuken
  20. Toilet
  21. Badkamer
  22. Asbest (geen inventarisatie)

Vond je dit artikel nuttig?