Bouwkundige meeloopkeuring: wat is het?

Het verschil tussen een bouwkundige keuring en een meeloopkeuring
19 december 2022 (geüpdatet)
19 december 2022 (geüpdate)

Een bouwkundige meeloopkeuring is een bouwtechnische keuring, maar dan zonder rapport. Je gaat zelf mee tijdens de meeloopkeuring om aantekeningen te maken. Je voldoet met een bouwkundige meeloopkeuring wel aan je onderzoeksplicht.

Bouwkundige meeloopkeuring: wanneer nodig?

Een bouwkundige meeloopkeuring geeft je inzicht in de bouwkundige staat van de woning. Je ziet direct waar de gebreken zitten die direct of binnenkort herstelt moeten worden. Je loopt mee met de bouwkundige en controleert samen de woning. Een bouwkundige meeloopkeuring is geen vereiste. Maar je bent als koper wel verplicht om onderzoek te doen naar eventuele gebreken. Dat heet de onderzoeksplicht. 

Verschil meeloopkeuring en bouwkundige keuring

Bij een meeloopkeuring krijg je geen bouwkundig rapport, je maakt zelf aantekeningen van de eventuele gebreken van de woning. Bij een bouwkundige of bouwtechnische keuring krijg je wel een rapport. Je hoeft zelf niet aanwezig te zijn bij de bouwkundige keuring. Bij de bouwkundige meeloopkeuring maakt de bouwkundige vaak foto’s. Je kunt achteraf dan alsnog beslissen of je een officieel rapport wilt.

Voordelen meeloopkeuring

  1. Goedkoper
  2. Beter voor je gunfactor
  3. Meer inzichten omdat je zelf aanwezig bent
  4. Sneller

    Nadelen meeloopkeuring 

    1. Je moet zelf aanwezig zijn
    2. Minder betrouwbaar

    Boukundige meeloopkeuring Bouwkundige keuring
    Je moet zelf aanwezig zijn Je hoeft zelf niet aanwezig te zijn
    Je maakt zelf aantekeingen Je ontvangt een bouwkundig rapport
    Goedkoper Duurder
    Beter voor je gunfactor Niet goed voor je gunfactor

    Bouwkundige meeloopkeuring: de tips

    Bij de meeloopkeuring ben jij zelf verantwoordelijk voor het vastleggen van het onderzoek. Jij maakt de aantekeningen. Let daarom op het volgende:

    1. Gebruik een voicerecorder, dan mis je geen enkel detail van de bouwkundige. Je kunt dan zelf ook vragen stellen en je hoeft niet mee te schrijven.
    2. Stel de bouwkundige vragen over de punten die je zelf tijdens de bezichtiging hebt gezien.
    3. Maak vooraf de afspraak dat de bouwkundige foto’s maakt. Als je dan later toch een officieel rapport wilt, dan heb je de foto’s al.
    4. Vraag de bouwkundige of hij de belangrijkste punten op de mail wil zetten. Dan heb je alles op papier.
    @liberoaankoop Hier is een HuisKoopTruc waarvan ik bijna zeker weet dat jij hem nog niet kende… #huiskooptruc #hoekoopjeeenhuis #bouwkundigekeuring #meeloopkeuring #funda #huiskopen #bouwkundigrapport ♬ Home Improvement - Loop Ending - lokohighman

    Vond je dit artikel nuttig?