Casco woning: wat is het?

Het verschil tussen Casco en een sleutelklare woning - schema
(geüpdatet)
(geüpdate)

Een casco woning is een woning die wind- en waterdicht opgeleverd is. De bouwer van het huis heeft alleen de ruwbouw verzorgd. Dat betekent dat de afbouwfase voor je eigen rekening komt. Zowel in financieel opzicht als met klussen.

Ruwbouw

Een casco woning is hetzelfde als een ruwbouw woning. Koop je een casco woning, dan is de fundering gelegd, de riolering is gereed en een groot deel van de leidingen, de dragende muren en het dak is gereed. De woning is wind- en waterdicht. Dus er zijn kozijnen, ramen, deuren en dakpannen. 

Voordelen van een casco woning

Koop je een casco woning, dan kun je vaak flink besparen op de uren van het bouwpersoneel. Houd er wel rekening mee dat je zelf de woning af moet maken. De hele afbouwfase komt voor je eigen rekening. Hierbij moet je denken aan: aftimmerwerk, schilderwerk, installaties, tegelwerk, sanitair, afwerkvloeren, stucwerk, binnenwanden, binnendeurkozijnen en de trap. Deze verbouwkosten moet je zelf financieren.

De voordelen van een casco woning zijn:

  1. Goedkoper, omdat je alles zelf doet en rekening kunt houden met jouw eigen budget.
  2. Je kunt de woning helemaal naar jouw eigen smaak inrichten.
  3. Je kunt zelf het bouwtempo bepalen.

De afbouwfase is vaak nog een flinke klus. Je moet dus wel zelf erg handig zijn, wil je dit helemaal zelf doen. Ook moet je voldoende tijd hebben om de woning helemaal af te maken. Je kunt voor een aantal klussen ook een professional inschakelen. Bijvoorbeeld de elektriciteit en waterleidingen. 

Casco woning kopen: waar moet je op letten?

Iedere bouwer verstaat iets anders onder een casco woning. Bekijk dus goed wat de bouwer onder casco verstaat. Bij de oplevering van de woning moet je ook goed kijken of het huis aan alles voldoet. Zodra je de sleutel krijgt, is de woning nog niet bewoonbaar. Ook volgens de wet is een casco woning nog niet bewoonbaar. Voordat je in het huis mag wonen, moet het voldoen aan alle eisen van het Bouwbesluit en van de Omgevingsvergunning

Als je bij de bank een hypotheek wil regelen voor het afbouwen van je casco woning, dan kan de bank eisen dat je van alle bouwmaterialen bonnetjes bewaart en kunt laten zien. 

Vond je dit artikel nuttig?