Courtage

@liberoaankoop Wat is courtage? #courtage #makelaarstaal #uitleg ♬ Home Improvement - Loop Ending - lokohighman

19 december 2022 (geüpdatet)
19 december 2022 (geüpdate)

Courtage is de vergoeding die makelaars ontvangen voor hun hulp bij de aankoop of verkoop van een woning. Dit bedrag is vaak exclusief BTW, zodat de prijs lager lijkt. Houd er rekening mee dat je hier nog wel BTW over moet betalen en dat deze kosten niet aftrekbaar zijn van de belasting. Je betaalt de courtage pas als er sprake is van een definitieve overeenkomst tussen jou en de (ver)kopende partij.
Vaak adverteren makelaars met de term ‘no cure, no pay’. Dat wil dan zeggen dat je geen courtage hoeft te betalen als de makelaar geen huis voor je heeft kunnen aankopen.

Hoeveel courtage moet je betalen? 

Er zijn verschillende manieren om de courtage te berekenen. 

 1. Vaste courtage. Je bespreekt vooraf met je makelaar af wat de kosten zijn. Je weet dus precies wat je moet betalen als de makelaar je huis verkoopt of aankoopt.
 2. Variabele courtage. Je betaalt de makelaar een percentage van de verkoopprijs of aankoopprijs. Dit percentage ligt vaak tussen de 0,5% en de 2,5%.
 3. Vast tarief. Dit is net iets anders dan het vaste courtage. Bij een vast tarief heeft de makelaar een tarief voor alle werkzaamheden. Hier spreek je niks samen af. Gemiddeld ligt een vast tarief tussen de €2.000,- en de €5.000,-. 

  Wanneer betaal je de courtage?

  Het courtagebedrag betaal je pas op het moment dat de woning officieel op jouw naam staat. Dit gebeurt bij de notaris. De notaris verrekent de courtage met het aankoopbedrag. Hij regelt de betaling met de makelaar. Jij hoeft dus zelf niet de courtage over te maken naar de makelaar. Extra kosten die je makelaar heeft gemaakt in overleg met jou (bijvoorbeeld kosten van fotografie), moet je wel zelf overmaken. Zowel de courtage als de overige kosten van de makelaar zijn niet aftrekbaar van de belasting. 

  Kosten aankoopmakelaar

  De aankoopmakelaars van Libero Aankoop werken met een variabel courtage. Lukt het om onder de vraagprijs aan te kopen? Dan betaal je 10% van het verschillen tussen de verkoopprijs en vraagprijs. Daarnaast betaal je een vast bedrag voor de dienstverlening.

  Vond je dit artikel nuttig?