Energielabel

15 december 2022 (geüpdatet)
15 december 2022 (geüpdate)

Het energielabel van een woning is een label dat aangeeft hoe energiezuinig een huis is. Wanneer je je woning verhuurd of verkoopt heb je een energielabel nodig. Doe je dit zonder energielabel? Dan riskeer je een boete van €435,-.
Om het overzichtelijk te maken zijn er zeven labels: A++++ tot en met G. Energielabel A is een huis die erg energiezuinig is. Energielabel G is totaal niet energiezuinig. Bij een laag energielabel (D tot en met F) kun je nog veel energiebesparende maatregelen nemen, waardoor je een beter energielabel krijgt.
Weet je niet welk energielabel jouw huis of toekomstige huis heeft? Via de site van Milieu Centraal kan je makkelijk je energielabel bekijken. 

Energiebesparende maatregelen

Wil je je energielabel verbeteren? Dan kun je nadenken om één van de volgende maatregelen te treffen: 

 • Isoleren (spouwmuren, dak, vloeren)
 • Kunststof kozijnen
 • HR++ beglazing
 • Zonnepanelen
 • Warmtepomp of CV-ketel vervangen voor een zuinigere variant

Maatregelen treffen is niet alleen goed voor een betere energielabel, het zorgt ook voor:

 • Een lagere energierekening. Zo kun je maandelijks flink besparen. 
 • Ook werk je mee met een verminderde CO2-uitstoot.
 • En je woning stijgt in waarde. 

Heb je energiebesparende maatregelen doorgevoerd? Dan kun je een nieuw energielabel aanvragen. Dat is vooral gunstig als je je huis wilt verkopen of verhuren.

Kosten energielabel

Om een energielabel te krijgen, moet je een energieadviseur inschakelen. Met behulp van deze tool kun je op zoek naar een energieadviseur in jouw omgeving. Een energielabel regelen kost in 2022 gemiddeld tussen de €200,- en €400,-. De prijs is afhankelijk van je woonplaats en de oppervlakte van je woning. De tarieven kunnen flink variëren tussen verschillende energieadviseurs. Het is daarom verstandig om goed de prijzen te vergelijken. Een energielabel blijft 10 jaar geldig en kun je opvragen in de landelijke database.

Hoe wordt het energielabel berekend?

Hoe lager het energielabel hoe energiezuiniger de woning: A is het best, G is het slechtst.

Als je een energieadviseur inschakelt komt hij de woning bekijken. In zo’n 2 uur tijd verzamelt hij informatie over hoe de woning energie verbruikt. Hij let daarbij op:

 1. De isolatie van de woning
 2. Welk type beglazing de woning heeft
 3. De oppervlakte van de woning
 4. Welke installaties aanwezig zijn (voor verhitting en verkoeling)
 5. Algemene kenmerken van het huis

Vond je dit artikel nuttig?