Wat is erfpacht?

De voordelen en nadelen van erfpacht
25 november 2022 (geüpdatet)
25 november 2022 (geüpdate)

Als je een woning koopt, dan staat de woning meestal op ‘eigen grond’. Soms is dat niet het geval. De grond waarop de woning staat is dan niet van jou, maar van iemand anders. Je koopt dan een woning met erfpacht. Je krijgt alleen het recht om gebruik te maken van de grond. Je betaalt de eigenaar van de grond een vergoeding, dat heet de canon

Voordelen erfpacht

  1. De prijs van woningen waarop erfpacht rust is vaak erg aantrekkelijk. De prijs van de grond wordt namelijk niet meegerekend in de verkoopprijs, waardoor de woningprijs een stuk lager ligt. 
  2. Erfpacht is fiscaal aftrekbaar. Je kunt de betaalde erfpachtcanon bij de belastingaangifte aftrekken van je belastbaar inkomen. Je kunt de canon vooruitbetalen of afkopen. Het is mogelijk om de erfpachtcanon voor langere tijd vooruit te betalen of zelfs af te kopen.

Let op: Wanneer je de erfpachtcanon voor langere tijd afbetaalt, is het niet fiscaal aftrekbaar. Als je hier een lening voor afsluit, is de rente over deze lening wel aftrekbaar van het belastbaar inkomen.

Nadelen erfpacht

  1. Een hypotheek krijgen is soms lastiger. Geldverstrekkers zijn niet altijd even toeschietelijk als het om een woning met erfpacht gaat. Kijk daarom altijd samen met een hypotheekadviseur naar de koop. 
  2. Je wordt geen eigenaar van de grond. Als je het recht van erfpacht koopt, ben je erfpachter en geen eigenaar. Je bouwt dus geen vermogen op over de grond. 
  3. Geen zekerheid. De erfpachtcanon kan stijgen, waardoor je geen zekerheid hebt als het gaat om de erfpachtkosten.

Waarom bestaat erfpacht?

In de meeste gevallen is erfpacht een spaarpotje van de gemeente. De gemeente heeft de grond niet nodig en kan via erfpacht de grond verhuren. Als ze de grond op een later tijdstip toch nodig hebben, kunnen ze de grond gebruiken. Bij verkoop van de grond is deze optie er niet. 

Veel voetbalverenigingen hebben hun grond via het erfpachtrecht. Als de gemeente besluit om de stad uit te breiden, kunnen ze makkelijk deze grond weer terug eisen van de vereniging. Erfpacht is dus eigenlijkheid het tijdelijk verhuren van grond.

Hoeveel erfpacht moet je betalen?

Vaak betaal je de eigenaar van de grond 5% van de grondwaarde in de vorm van erfpachtcanon. Je kunt een huis met erfpacht vaak goedkoper kopen, maar je maandelijkse kosten zijn vaak niet lager, omdat je canon moet betalen.

Rekenvoorbeeld erfpacht

De grondwaarde van het huis dat je wil kopen is € 75.000. Je betaalt 5% erfpachtcanon. Dat is € 3750 per jaar. Betaal je jouw erfpacht maandelijks? Dan betaal je per maand € 312,50 bruto aan erfpacht. Dit kun je aftrekken van je inkomstenbelasting.

Gemeentelijke erfpacht

Bijna alle gemeenten in Nederland maken gebruik van erfpacht. Eén gemeente steekt er met kop en schouders bovenuit, dat is de gemeente Amsterdam. Uit onderzoek blijkt dat de gemeente Amsterdam met 152.399 de helft van het totaal aantal percelen in erfpacht heeft uitgegeven in Nederland (50%). Daarna volgen Den Haag (13%), Rotterdam (11%) en Utrecht (8%). 

Wil jij een huis kopen met erfpacht? Laat je dan goed adviseren door je aankoopmakelaar en hypotheekadviseur

Vond je dit artikel nuttig?