Wat is een halal hypotheek?

De halalhypotheek is speciaal voor moslims bedacht. Bij een halalhypotheek koopt de geldverstrekker de woning. Deze wordt vervolgens met een bepaalde winstopslag doorverkocht aan de persoon die het huis wil kopen. De winst van de bank ontstaat door het drijven van handel en niet door het vragen om rente na het uitlenen van geld.

​​Hypotheek voor moslims

De halalhypotheek is speciaal voor moslims bedacht. Bij gebruikelijke hypotheken betaal je rente over de totale hypotheek. Dit is waar de halalhypotheek verschilt van andere hypotheken. Moslims mogen namelijk vanuit hun geloofsovertuiging geen rente ontvangen en/of betalen. Als ze zich aan deze regel houden, is een hypotheek aanvragen onmogelijk en een huis kopen heel lastig. Hier is echter iets op gevonden. Bij een halalhypotheek koopt de geldverstrekker de woning. Deze wordt vervolgens met een bepaalde winstopslag doorverkocht aan de persoon die het huis wil kopen. De winst ontstaat door het drijven van handel en niet door het vragen om rente na het uitlenen van geld. Zo is de aankoop van de woning voor beide partijen in overeenstemming met de Islamitische regels.

Het niet betalen van rente, zoals bij een halalhypotheek het geval is, klinkt misschien als een voordeel. Dit is niet zo. De aflossing van een halalhypotheek is vergelijkbaar met die van een annuïteitenhypotheek: het bedrag is de gehele periode gelijk. Verder is het vervroegd aflossen van een halalhypotheek nauwelijks voordelig.

Is een huis kopen haram?

Nee, een huis kopen is niet haram als je er geen lening voor afsluit waar je rente over betaalt. Dit is de strikte regel, iedereen gaat hier anders mee om. Met een halalhypotheek is een huis kopen sowieso niet haram.