Wat is een halalhypotheek?

18 november 2021 (geüpdatet)
18 november 2021 (geüpdate)

Een halalhypotheek is een hypotheekvorm die in Nederland niet beschikbaar is. De halalhypotheek is speciaal voor moslims bedacht. Vanuit hun geloofsovertuiging mogen moslims geen rente ontvangen en/of betalen. Een ‘gewone’ hypotheekvorm is daarom niet mogelijk, want bij iedere hypotheekvorm in Nederland betaal je rente. Behalve bij de halalhypotheek. De geldverstrekker koopt de woning en die verkoopt de woning met een bepaalde winstopslag door aan de persoon die het huis wil kopen. De geldverstrekker heeft winst door het drijven van handel en niet door het vragen om rente na het uitlenen van geld. Zo kan een moslim toch een huis kopen én ook voldoen aan de islamitische regels.

We zijn met meerdere partijen in gesprek om een halalhypotheek in Nederland te realiseren. Als je updates wil ontvangen over onze voortgang kan je hieronder jouw gegevens achterlaten. Zodra er meer bekend is over de komst van een halalhypotheek naar Nederland laten we je dit direct weten.

Hoe werkt een Halal hypotheek?

Is een Halalhypotheek voordelig?

Je betaalt geen rente, dus je verwacht misschien dat deze hypotheekvorm voordeliger is. Maar dat is niet zo. Je kunt de halalhypotheek vergelijken met een annuïteitenhypotheek. Je betaalt de gehele periode hetzelfde bedrag. Je kunt de halalhypotheek vervroegd aflossen, maar ook dat biedt eigenlijk geen voordeel.

Is een huis kopen haram?

Vraag je je af wat haram is? Haram is dat wat voor moslims volgens de islam verboden is. Een huis kopen is dus alleen niet haram (verboden) als je er geen lening voor afsluit waar je rente over betaalt. Betaal je wel rente? Dan is het verboden en dus haram. Een halalhypotheek kan dan uitkomst bieden. Jammer genoeg kun je deze hypotheek niet in Nederland afsluiten.

Halalhypotheek aanvragen is niet mogelijk

In Nederland kun je geen halalhypotheek krijgen. Dit heeft een aantal redenen:

  1. Voor de geldverstrekker die het huis koopt, is het een groot risico. Als de geldverstrekker het huis gekocht heeft voor de klant, dan heeft de klant nog 3 dagen bedenktijd. Mocht het zo zijn dat de klant zich bedenkt en het huis niet overkoopt van de geldverstrekker dan zitten zij aan het huis vast.
  2. Weinig ervaring. Een halalhypotheek is niet mogelijk in Nederland. Er zijn ook geen geldverstrekkers die hier ervaring mee hebben. Daarom is het een risico, want zowel de geldverstrekker als de klant hebben geen ervaring met deze hypotheekvorm. 


Ben jij je aan het oriënteren op de woningmarkt en vraag je je af welke hypotheekvorm bij jou past? Neem dan contact op met Libero Financieel. Zij geven je vrijblijvend advies over jouw mogelijkheden.

Vond je dit artikel nuttig?