Herbouwwaarde berekenen
Als je de herbouwwaarde van je huis wil berekenen, dan reken je uit wat het zou kosten om dezelfde woning op dezelfde plek opnieuw te bouwen. Je hebt de herbouwwaarde van je woning vaak nodig voor je opstalverzekering. Maar niet iedere verzekeraar gebruikt hiervoor de herbouwwaarde. Let hier altijd goed op als je een opstalverzekering afsluit. Zo voorkom je onderverzekering.
Herbouwwaarde taxatie
Je kunt zelf niet de herbouwwaarde van je woning vaststellen. Dat moet je laten doen door een taxateur. Hij stelt deze waarde vast door een taxatie uit te voeren. Als je de herbouwwaarde taxatie gebruikt voor je verzekering, dan weet je zeker dat je het juiste bedrag gebruikt in je verzekering.
De taxateur gebruikt verschillende gegevens om de herbouwwaarde van je woning te bepalen. Hij kijkt naar de WOZ-gegevens die beschikbaar zijn. Maar hij houdt ook rekening met huurdersbelang, bijzondere voorzieningen en speciale uitsluitingen.
Huurdersbelang zijn de verbeteringen die jij zelf aan de woning hebt toegebracht. Dit is alleen van belang als jij de woning huurt. Je kunt hierbij denken aan verbeteringen aan de badkamer, keuken, parketvloer etc. De verhuurder van de woning heeft deze verbeteringen niet voor jou verzekerd, dus het is slim om die zelf te verzekeren.
Bijzondere voorzieningen zoals een traplift, een douchezitje, toiletsteunen en drempelhulpen.
Speciale uitsluitingen zijn gebeurtenissen waarbij de schade aan de woning niet verzekerd is. Dat is bijvoorbeeld in het geval van een aardbeving, overstroming, opzettelijk veroorzaakte schade.
Taxatie herbouwwaarde
De taxateur bepaalt de herbouwwaarde van de woning. In het taxatierapport staat de herbouwwaarde van de woning. Dit rapport moet gecontroleerd en goedgekeurd zijn door het NWWI. Met de taxatie herbouwwaarde kun je een opstalverzekering voor je gebouw of woning afsluiten.
Herbouwwaarde lager dan aankoopprijs?
In veel gevallen is de herbouwwaarde van je woning lager dan wat jij voor de woning hebt betaald. In de verkoopwaarde is ook rekening gehouden met de grootte van het perceel waar de woning op staat en de locatie van het huis. Bij bijvoorbeeld een brand gaat alleen het huis verloren, niet de locatie en de grond. Je verzekert dus alleen het huis en de herbouwwaarde bereken je alleen voor het huis. Niet voor de grond en de locatie. De WOZ-waarde van je huis is vaak hoger dan de herbouwwaarde. Dat komt doordat de WOZ-waarde wel samenhangt met de grond en de locatie.
Herbouwwaarde na een verbouwing
Na een verbouwing kan de herbouwwaarde van je woning ook veranderen. Een uitbouw, luxe keuken of badkamer zorgen voor een hogere waarde van je woning. De kosten om je huis te herbouwen stijgen hierdoor. Vul daarom na de verbouwing altijd de herbouwwaardemeter opnieuw in. En geef die nieuwe waarde door aan je opstalverzekering. Dan voorkomt je onderverzekering.