Verkoop bij inschrijving: hoe werkt het?

Als er veel geïnteresseerden zijn voor één huis, dan kan de verkoper ervoor kiezen om het huis te verkopen bij inschrijving. Alle geïnteresseerden mogen na de bezichtiging, eenmalig een eindbod uitbrengen. De verkoper kiest de koper uit op basis van het eindbod en bijbehorende voorwaarden. Er is geen ruimte voor onderhandeling.

Verkoop bij inschrijving: spelregels en proces

De verkoop bij inschrijving heeft spelregels waar je je aan moet houden. Iedereen krijgt een gelijke kans om mee te bieden. De verkoper kiest meestal binnen 24 uur na sluiting van de inschrijving de winnaar. De spelregels zijn:

  1. Je legt direct een eindbod neer.
  2. Er is een sluitingstijdstip. Je moet voor die datum en tijd je eindbod indienen.
  3. Niemand kent elkaars bod. De biedingen doe je met een gesloten envelop.
  4. Iedereen mag bieden. Er is geen maximum aantal deelnemers.
  5. De verkoper accepteert één bod, of hij accepteert geen enkel bod. Er wordt niet onderhandeld.
  6. Het tekenen van de koopovereenkomst. Dit gebeurt meestal een aantal dagen nadat het bod is geaccepteerd. Je tekent dan eerst het voorlopig koopcontract en daarna de definitieve koopovereenkomst.
  7. De koper heeft 3 dagen wettelijke bedenktijd.

Verkoop bij inschrijving: tactiek

  1. Leg een goed eindbod neer. Je hebt maar één kans en er is geen mogelijkheid tot onderhandelen. Met een aankoopmakelaar vergroot je je kans op het winnen van de inschrijving. De verkoper weet namelijk ook dat de kans op mislukken kleiner is als er een aankoopmakelaar in het spel is. 
  2. Flexibele ontbindende voorwaarden. Laat de verkoper weten wat jouw voorwaarden zijn en hoe flexibel je bent. 
  3. Flexibele leveringsdatum. Is de leveringsdatum voor jou niet zo belangrijk? Geef dit dan aan bij jouw bod. 
  4. Motivatiebrief. Maak je bod persoonlijk en schrijf een motivatiebrief. Leg aan de verkoper uit waarom juist jij die woning moet krijgen. Zorg dat je opvalt: maak bijvoorbeeld een videoboodschap voor de verkoper.
  5. Hypotheekoverzicht. Kun je heel veel lenen? Dan kun je een hypotheekoverzicht bij je bod doen. De verkoper weet dan dat de financiering geen probleem is.
  6. Gunfactor. Zorg dat je gunfactor zo groot mogelijk is. 
  7. Schakel een aankoopmakelaar in. Die heeft ervaring en weet precies hoe je het spel tactisch moet spelen om te winnen.

Het recht van gunning

De biedingen van een verkoop op inschrijving zijn altijd blind. Dat betekent dat de verkoper niet weet wie er welk bedrag heeft geboden. Hij kan kiezen voor de hoogste bieding, maar hij kan natuurlijk ook kiezen voor een lager bod, met betere voorwaarden. De verkoper is vrij aan wie hij de woning gunt. Dat wordt ook wel het ‘recht van gunning’ genoemd. Hij mag zelf bepalen of hij de prijs en voorwaarden voldoende vindt om de woning aan die bieder te verkopen. 

Huis kopen op inschrijving: geslaagd! Wat nu?

Is jouw bod geaccepteerd? Wat gaf de doorslag? Jouw motivatie, of toch het feit dat je een aankoopmakelaar hebt ingeschakeld? Het maakt niet uit, gefeliciteerd met jouw woning! De koopovereenkomst kan opgemaakt worden. Zodra de verkoper de koopovereenkomst ondertekend, is de koop voor de verkoper bindend. Jij hebt als koper nog drie dagen wettelijke bedenktijd. Je kunt de koop dan nog ontbinden, zonder dat je een reden hoeft op te geven. Na deze drie dagen kun je alleen nog onder de koopovereenkomst uit als je een beroep kunt doen op de ontbindende voorwaarden. 



Vond je dit artikel nuttig?