Huis kopen van familie

Ken jij mensen die in een huis wonen waar jij dolgraag wil wonen? Misschien het huis van je ouders, van vrienden, familie of bekenden? En willen zij het huis verkopen? Dan kun je overwegen om dat huis te kopen. 

Waar moet je op letten?

Koop je een huis van familie, dan kun je de koop heel officieel laten verlopen. Dan weet je zeker dat je geen dingen in het aankoopproces over het hoofd ziet. Maar dan betaal je vaak ook te veel. Je kunt namelijk besparen op een aantal kosten als je een huis koopt van familie, bekenden of vrienden. Je moet alleen wel weten waar je op moet letten. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de schenkvrijstelling, of besluiten te besparen op de kosten van een makelaar.

  1. Bepaal de juiste verkoopprijs

Koop je het huis van je ouders? Dan is de kans groot dat je ouders je het huis voor een ‘zacht prijsje’ willen verkopen. Alleen is dat niet zonder consequenties. Verkopen je ouders, familie, vrienden het huis onder de echte marktwaarde? Dan betaal je nog steeds de overdrachtsbelasting over de marktwaarde, dus de taxatiewaarde van de woning. Ook kan de fiscus het zien als een schenking. Je moet dan schenkbelasting betalen, behalve als de schenking valt onder de schenkvrijstelling. Daarover lees je meer in punt twee.

  1. Maak gebruik van de schenkvrijstelling

Toch kunnen je ouders, vrienden en familieleden je wel een beetje tegemoet komen als het gaat om de verkoopprijs van het huis. Voor de schenkbelasting is er namelijk een vrijstelling. Die vrijstelling is extra hoog als jij het geld gebruikt voor een eigen huis. Je moet dan wel tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Dan mogen ze je namelijk € 106.671 belastingvrij schenken in 2022. Dan kun je het huis voor een veel lager bedrag kopen van je ouders, vrienden of familieleden.

  1. Wel of geen makelaar inschakelen?

Je kent elkaar goed, dan denk je misschien dat je flink kunt besparen op de kosten van een aankoop- en verkoopmakelaar. Dat kan ook! Maar het is misschien niet altijd verstandig om de koop helemaal onderling te regelen. Een aankoopmakelaar koopt dagelijks woningen aan. Hij weet precies hoe het proces gaat en wat er geregeld moet worden. Door wél een aankoopmakelaar in te schakelen, voorkom je veel geregel. Vooral voor het opstellen en nakijken van het koopcontract is de hulp van een (aankoop)makelaar erg handig.



  1. Huis kopen van familie: overige kosten

Ook al koop je het huis van je familie of vrienden, er zal toch een taxatierapport opgesteld moeten worden. Anders kun je geen hypotheek krijgen. Het is ook verstandig om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Dan weet je precies wat je koopt en kom je later niet voor nare verrassingen te staan. Andere kosten waar je rekening mee moet houden, zijn die voor de notaris, eventueel de overdrachtsbelasting en kosten koper.



Maak goede afspraken als je een huis koopt van familie

Goede afspraken zijn ontzettend belangrijk bij het kopen van een huis van familie, vrienden of bekenden. Dan weet iedereen waar hij of zij aan toe is en kunnen er geen misverstanden en ruzies ontstaan. Een huis kopen is een enorm grote uitgave. Waarschijnlijk de grootste aankoop van je leven. Je wilt geen miskoop doen en daarom zijn goede afspraken en een open en eerlijke houding ontzettend belangrijk.



Vond je dit artikel nuttig?