Huis kopen voor je kind

Tegenwoordig is het lastig om als starter een huis te kopen op de woningmarkt. Ouders schieten hun kinderen vaak te hulp. Er zijn verschillende mogelijkheden om je kind te helpen een huis te kopen.

  1. schenking
  2. garant staan
  3. overwaarde gebruiken
  4. geld lenen
  5. samenwonen
  6. verhuren

1 Schenking

Je kunt je kind een schenking geven. Als je kind tussen de 18 en de 40 jaar is, dan mag je als ouders eenmalig een belastingvrije schenking doen voor de aankoop van een huis. Dat bedrag mag niet hoger zijn dan € 106.671,-. Is de schenking wel hoger? Dan betaal je voor het bedrag dat over de grens gaat schenkbelasting. De actuele tarieven kun je inzien op de pagina van de belastingdienst.

2 Garant staan

Je kunt als ouders garant staan voor de hypotheek van je kind. Dat betekent dat jullie als ouders ook het hypotheekcontract ondertekenen. Kan je kind de aflossing niet betalen? Dan vraagt de bank aan jullie om dit te doen.

3 Overwaarde gebruiken

Je kunt de overwaarde op je eigen woning gebruiken voor de hypotheek van je kind. Uiteraard zitten hier wel voorwaarden aan verbonden. Jullie lenen of schenken de overwaarde van je eigen huis aan je kind. Dit is een risicovolle lening. Als je kind de financiële lasten niet meer kan dragen, dan bestaat de kans dat jullie je eigen huis kwijtraken. Ook is deze constructie belastingtechnisch ingewikkeld. Daarom komt dit bijna nooit voor.

4 Geld lenen

Je kunt je kind geld lenen. Dit noem je ook wel de familiehypotheek. Je kind kan de rente die hij aan jou betaalt aftrekken van de belasting. Voor jou is de rente die je ontvangt onbelast. Je kunt een familiehypotheek onderling afspreken. Dat hoeft niet per se via een notaris. Maar het is wel verstandig om de afspraken goed vast te leggen bij een notaris. Zeker als je meerdere kinderen hebt.

5 Samenwonen

Dit klinkt gek, maar je kunt als ouders met je kind samenwonen. Dat noemen ze ook wel de kangoeroewoning. Jullie als ouders zijn verantwoordelijk voor de hypotheek. Je kind kan dan, eventueel met partner, in een eigen woonruimte bij jullie komen wonen.  

6 Verhuren

Je kunt ook een huis kopen voor je kind en dat aan je kind verhuren. In sommige steden mag je een koopwoning niet verhuren. Je kind moet dan voor een bepaald deel eigenaar zijn van de woning. Kijk altijd goed of de constructie van kopen en verhuren een optie is voor jullie.

Vond je dit artikel nuttig?