Huis kopen zonder eigen geld: kan dat?

In principe kun je zonder eigen geld geen huis kopen. Je mag maximaal 100% van de taxatiewaarde lenen als hypotheek. Daarnaast betaal je nog zo’n 6% aan overige kosten, dat zijn de kosten koper, zoals notariskosten en de taxatiekosten. Die kosten kun je niet financieren in je hypotheek. Daar heb je dus eigen geld voor nodig. Heb je geen spaargeld? Dan zijn er misschien toch manieren om een huis te kopen. Dat lees je in dit artikel.

Opties om tóch een huis te kopen zonder eigen geld

Heb je geen spaargeld, dan zijn er toch mogelijkheden om wél een eigen huis te kopen zonder eigen geld. 

  1. Je ouders kunnen je helpen met een schenking.
  2. Soms kun je een lening afsluiten naast je hypotheek.

2 Manieren om een huis te kopen zonder eigen geld
(geüpdatet)
(geüpdate)

Belastingvrije schenking van je ouders

Je ouders kunnen elk jaar € 5.677,- belastingvrij schenken aan hun kind.  Ook mogen zij eenmalig een belastingvrije schenking van maximaal € 106.671,- doen. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden:

  1. Jij bent tussen de 18 en 40 jaar oud.
  2. Je mag het geld alleen gebruiken voor de aankoop, verbetering of verbouwing van een woning.
  3. Je gaat zelf in de woning wonen.
  4. Je moet de schenking opgeven bij de belastingdienst.

Een lening afsluiten naast je hypotheek

Soms is het mogelijk om een lening af te sluiten naast je hypotheek. Dit is alleen mogelijk als jouw inkomen dat toelaat. Bij het afsluiten van zo’n lening kijkt de geldverstrekker wel naar jouw schulden. Heb jij bijvoorbeeld een studieschuld? Dan wordt het lastiger om een extra lening aan te vragen. 

Niet alle hypotheekverstrekkers gaan akkoord met deze extra lening. Je hypotheekadviseur kan je hier meer informatie over geven.

Waarom moet je eigen geld inbrengen als je een huis koopt?

Vanaf 2018 kun je de kosten koper niet meer meefinancieren in je hypotheekaanvraag. Na de woningcrisis van 2008 kwamen veel mensen flink in de problemen, omdat de hypotheekschuld van hun woning veel hoger was, dan de waarde van hun woning. Bij verkoop van de woning hielden ze een restschuld over. De overheid heeft daarom uiteindelijk besloten dat je niet meer dan de waarde van je huis aan hypotheek kan lenen. Hierdoor is de kans dat jij je woonlasten niet meer kunt betalen, of met een restschuld achterblijft veel kleiner.

Eigen geld en gunfactor

Als je eigen geld inbrengt, dan is dat ook positief voor je gunfactor. Doordat jij voldoende eigen geld in kunt brengen, geef je de verkoper meer zekerheid dat je de financiering wel rond kunt krijgen. Jouw bod zal dan eerder geaccepteerd worden, zelfs als je een financieringsvoorbehoud opneemt. De kans dat jij de financiering niet rond kunt krijgen, is veel kleiner als je voldoende eigen geld kunt inbrengen.

Vond je dit artikel nuttig?