Wat betekent onder bod?

Onder bod betekent dat iemand een bod op de woning heeft gedaan en dat de verkoper een tegenvoorstel heeft gedaan. De onderhandeling over de verkoopprijs van de woning is dus in volle gang.

Kan je nog bieden op een huis onder bod?

Soms kan je nog bieden op een huis dat al onder bod staat. Als de verkopers het toestaan, kan je nog een bod uitbrengen en je kunt het huis ook nog bezichtigen. Dit kan alleen als de onderhandeling met het eerste bod nog niet in de eindfase zit. Een huis onder bod is namelijk nog niet verkocht. Houd er wel rekening mee dat je nog maar een hele kleine kans hebt om dit huis onder bod te kunnen kopen. In de meeste gevallen zal de verkoper het huis verkopen aan degene met wie hij in onderhandeling is. 

Wat betekent onder optie?

In de huidige markt komt het niet meer voor dat een huis onder optie is, behalve bij nieuwbouwwoningen. Dan heb je vaak nog wél de mogelijkheid om een optie op het huis te nemen. Tijdens deze periode kun je als koper uitzoeken of je echt voor deze nieuwbouwwoning wilt gaan. De kavel waarop je gaat bouwen, is dan tijdelijk gereserveerd voor jou en mag tijdens de afgesproken periode niet aan iemand anders verkocht worden. De periode is in de meeste gevallen 14 dagen. Het huis is dan onder optie.

Verschil tussen onder optie en onder bod

In een woningmarkt waarbij het aanbod groter is dan de vraag naar woningen komt het wel vaak voor dat een huis onder optie is. De woning is dan voor een bepaalde tijd gereserveerd voor de geïnteresseerde. In die periode mag de verkoper de woning niet aan iemand anders verkopen. Er mag ook niet bezichtigd worden.

Als een huis onder bod staat, dan is de verkoper echt in onderhandeling met de koper. Toch geeft de verkoper je soms de mogelijkheid om de woning te bezichtigen of eenmalig een eindbod uit te brengen.

Onder optie

Onder bod

geen bezichtigingen

soms bezichtigingen

geen biedingen

soms eindbod

vooral bij nieuwbouwwoningen

vooral bij bestaande woningen