De huizenprijzen dalen: wat zijn de gevolgen?

24 november 2022

De huizenprijzen zijn nu al voor de derde maand op een rij gedaald. Moeten we ons zorgen gaan maken? Of is er nog steeds sprake van een gezonde woningmarkt? 

Als we kijken naar de cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) en het Kadaster, dan zien we dat de woningmarkt nog steeds gezond is. Bestaande koopwoningen zijn nog wel een stuk duurder dan vorig jaar. Gemiddeld 7,8 procent. Maar ook daar zien we een daling. Een maand eerder was dit nog 9,4 procent. Je zou kunnen zeggen dat de woningmarkt langzaam normaliseert. 

Stijgende huizenprijzen sinds 2013

Het CBS geeft aan dat het dieptepunt van de huizenprijzen in 2013 was. Daarna is er tot augustus 2022 alleen maar een stijgende trend te zien. De huizenprijzen waren in september 2022 maarliefst 96,6 procent hoger dan in juni 2013! Dat heeft geleid tot deze overspannen woningmarkt. 

Stijgende hypotheekrente

Door de stijgende hypotheekrente staan de huizenprijzen weer onder druk. Hierdoor kunnen mensen minder lenen. Met als gevolg dat de spanning op de woningmarkt iets afneemt. Toch hoeven we ons nog geen zorgen te maken. De huizenprijzen dalen licht, maar een koopwoning in Nederland heeft nog steeds een gemiddelde overwaarde van € 175.000,-.

Kortom: de huizenprijzen dalen, maar dat heeft nog niet direct drastische gevolgen. Er is nog geen significant bewijs dat de hele woningmarkt ook daadwerkelijk in zal storten. De woningmarkt normaliseert weer een beetje. Hierdoor is er ook weer ruimte voor onderhandelingen tijdens het koopproces.

Bron: RTLnieuws

Vond je dit artikel nuttig?