De hypotheekrente stijgt. We kunnen minder lenen.

11 november 2022

De rente is in een jaar tijd enorm gestegen. Dat betekent dat we nu veel minder kunnen lenen dan een jaar geleden. Hypotheekverstrekkers verwachten dat dit een groot effect zal hebben op de oververhitte woningmarkt.

De gemiddelde rente ligt nu rond de 4,5 procent, terwijl dit aan het begin van 2022 rond de 1,7 procent lag. Een flinke stijging. De oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, de hoge inflatie en de renteverhogingen van de centrale banken, zorgen voor deze flinke rentestijging. Hypotheekverstrekkers moeten meer betalen voor het lenen van geld en dit berekenen ze door aan de mensen die een hypotheek bij ze afsluiten.

Mensen kunnen veel minder lenen
Door de stijgende hypotheekrente, maar ook door de torenhoge inflatie, kunnen mensen nu veel minder lenen dan een jaar geleden. Een stel dat samen 80.000 euro per jaar verdient, kan nu zo’n 43.000 minder lenen dan aan het begin van het jaar. En dat komt echt door die hogere hypotheekrente.

NHG-grens gaat naar 405.000 euro
In januari 2023 wordt de NGH-grens verruimd. Die gaat dan van 355.000 euro naar 405.000 euro. Er komen dan meer mensen in aanmerking voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie. 

Hypotheek oversluiten
Door de stijgende rente is het oversluiten van een hypotheek ook niet meer zo aantrekkelijk. De hypotheekrente zit inmiddels op het niveau van 10 jaar geleden. Oversluiten is voor veel mensen dan niet meer aantrekkelijk. 

Dalen de huizenprijzen?
De huizenprijzen dalen op dit moment nog niet. Onduidelijk is of dit gaat gebeuren. Wat je wel ziet, is dat het extreme overbieden op woningen minder wordt. Ook staan woningen langer te koop. Er is nog steeds een enorm woningtekort, dus of de huizenprijzen daadwerkelijk gaan dalen, is onzeker.

Bron: RTL nieuws

Vond je dit artikel nuttig?