Inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting is belasting die je moet betalen over je inkomen. Het gaat hierbij om:

  1. Inkomen uit werk en woning (box 1)
  2. Inkomen uit een aanmerkelijk belang in een vennootschap (box 2)
  3. Beleggingen (box 3)

Soms mag je uitgaven van het inkomen aftrekken. Dat zijn aftrekposten. En je kunt recht hebben op belastingkortingen (heffingskortingen). Aftrekposten en belastingkortingen zorgen ervoor dat je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Wat betekent box 1, 2 en 3?

Box 1, 2 en 3 zijn termen die je vast wel eens tegen bent gekomen als je belastingaangifte gaat doen. Maar wat betekent dat nu precies? Op de site van de rijksoverheid vind je actuele informatie over de tarieven. 

Box 1
Iedereen die in Nederland belastingaangifte moet doen, heeft te maken met box 1. Je betaalt belasting over het belastbare inkomen uit werk en woning. Dat is de inkomstenbelasting. Je moet hierbij denken aan:

  1. loon, fooien, of winst uit een onderneming;
  2. uitkering, pensioen, lijfrente en alimentatie;
  3. buitenlandse inkomsten;
  4. inkomsten als freelancer, gastouder, artiest of beroepssporter;
  5. eigenwoningforfait (inkomsten uit je woning).

Box 2

Heb je inkomen uit een aanmerkelijk belang? Dan heb je ook iets aan te geven in box 2. Een aanmerkelijk belang heb je als je, eventueel samen met je fiscale partner, direct of indirect minimaal 5% bezit van de aandelen, opties of winstbewijzen van een vennootschap. 

Box 3

Als je uit je vermogen (spaargeld, aandelen, 2e woning) inkomsten krijgt, dan moet je over die inkomsten belasting betalen in box 3. Het vermogen is de waarde van al je bezittingen (zoals spaargeld en aandelen) min de schulden. Over een deel van je vermogen hoef je geen belasting te betalen, dat is het heffingvrije vermogen.

Heeft een woningaankoop invloed op mijn inkomstenbelasting? 

Ja, een woningaankoop heeft invloed op jouw inkomstenbelasting. Je mag de hypotheekrente aftrekken. Dus dat is een extra aftrekpost die je hebt. Als je ook een woning verkocht hebt, dan kan dat weer je renteaftrek beïnvloeden. Door de (ver)koop kun je namelijk te maken krijgen met de bijleenregeling. Daarnaast moet je jaarlijks een bedrag bij je inkomen optellen als je een koopwoning hebt. Dat is het eigenwoningforfait. Op de site van de belastingdienst kun je hier alles over lezen.

Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik?

Je kunt zelf berekenen hoeveel inkomstenbelasting (box 1) je moet betalen. Gebruik daarvoor onze rekentool.

Vond je dit artikel nuttig?