Kadaster

Het Kadaster is hét openbare register van de overheid dat gegevens verzamelt over alle registergoederen in Nederland. Een registergoed is een goed waarvoor de overdracht of vestiging inschrijving in de openbare registers is vereist. Je kunt alleen op registergoederen een hypotheek krijgen. Het Kadaster registreert van al deze goederen in Nederland wie welke rechten heeft.

Registergoederen zijn bijvoorbeeld: 

Wanneer heb je te maken met het Kadaster?

Niet alleen bij de koop van een woning heb je te maken met het Kadaster. Het Kadaster kan ook je ook helpen als je niet precies weet waar de erfgrens ligt. In de volgende situaties heb je te maken met het Kadaster:

  1. Verkoop van een woning
  2. Koop van een woning
  3. Onduidelijke erfgrens
  4. Planten van een boom of een heg
  5. Conflict met de buren

Kadaster online

In het Kadaster vind je informatie over de rechten van al het vastgoed (grond en gebouwen) in Nederland. Het Kadaster is ook online te raadplegen. Als je een woning wilt kopen, kun je via het Kadaster veel te weten komen over de woning. Je hebt via het Kadaster toegang tot informatie:

  1. over de grenzen en de oppervlakte van het perceel.
  2. over het bouwjaar en de inhoud van de woning.
  3. over de waarde van de woning en van vergelijkbare woningen in de buurt.
  4. of er sprake is van erfdienstbaarheid of erfpacht
  5. of er hypotheken of beslagen verbonden zijn aan de woning

Deze informatie kun jij gebruiken om het perfecte bod te bepalen voor de woning. Kijk maar eens op de Kadastrale kaart

Registratie koopovereenkomst in het Kadaster

Als je een huis koopt, dan moet dat geregistreerd worden in het Kadaster. Anders kan er geen overdracht plaatsvinden. De notaris regelt dit. Hij stelt een registerverklaring op en die wordt bij het Kadaster ingeschreven. In de meeste gevallen voegt de notaris de koopovereenkomst als bijlage toe. Dat is niet verplicht, wel aan te raden. Hiermee beperk je de risico’s op levering aan een andere partij, onderbewindstelling, verhuur van de woning of inbeslagneming van de woning. 

Vond je dit artikel nuttig?