Koopovereenkomst: wat is het?

Een koopovereenkomst sluit je af voor de koop van een huis. Alle afspraken die te maken hebben met de koop van de woning staan in de koopovereenkomst vastgelegd. Dus ook de ontbindende voorwaarden. Dit contract stel je vaak op bij de notaris.

Wat staat er in een koopcontract als je een huis gaat kopen?

(geüpdatet)
(geüpdate)

Wat staat er in de koopovereenkomst?

Een koopovereenkomst wordt ook wel eens koopakte of voorlopig koopcontract genoemd. Het betekent precies hetzelfde én er staat ook precies hetzelfde in. Je vindt in de koopovereenkomst alle gegevens die te maken hebben met de koop en de overdracht van de woning, zoals:

  1. Gegevens van de verkopende en aankopende partij
  2. Informatie over de woning, grond en financiën
  3. De ontbindende voorwaarden die van toepassing zijn

Je kunt ook andere afspraken in het koopcontract zetten. Denk hierbij aan wat in het huis achterblijft en wat niet. Ook als je afspreekt dat de woning ‘leeg’ wordt opgeleverd, zet je dat in de koopovereenkomst. Je weet dan zeker dat er geen huurders, bewoners, huisdieren of andere spullen achterblijven. 

Aanneemovereenkomst bij een nieuwbouwwoning
Koop je een woning die nog gebouwd moet worden? Dan heb je naast een koopovereenkomst ook een aanneemovereenkomst nodig. De koopakte gaat over de grond waar de woning op gebouwd wordt. In de aanneemovereenkomst staan de diensten beschreven van de aannemer die jouw nieuwe woning bouwt. 

Koopovereenkomst voorbeeld

Wat nooit ontbreekt in een koopovereenkomst zijn:

  1. Persoonlijke gegevens
  2. Gegevens over de overdracht
  3. Gegevens over de woning
  4. Bankgarantie
  5. De staat van de woning
  6. Overige lease- of huurovereenkomsten
  7. Datum overgang van baten, lasten, belastingen en heffingen
  8. Risico woning vanaf moment tekenen akte voor koper
  9. Afspraken over ontbindende voorwaarden
  10. Afspraken over de notaris
  11. Ontbindende voorwaarden (financieel voorbehoud, bouwtechnische keuring, Nationale Hypotheek Garantie)
  12. Bedenktijd
  13. Bijlagen en clausules

    Wil je een echt voorbeeld van een koopovereenkomst zien? Download hier een koopovereenkomst voorbeeld.

    Hoe voorlopig is het voorlopig koopcontract?

    Een koopovereenkomst wordt ook vaak een voorlopig koopcontract genoemd. Daarmee lijkt het alsof het koopcontract nog niet definitief is. Maar niets is minder waar. Een koopovereenkomst, koopakte of voorlopig koopcontract is bindend voor zowel jou als voor de verkoper. Er zijn een paar omstandigheden waarbij je het voorlopig koopcontract nog kunt ontbinden, namelijk:

    1. In de drie dagen wettelijke bedenktijd kun jij, als koper, nog onder het voorlopig koopcontract uit. Je hoeft hier geen reden voor op te geven.
    2. Na de drie dagen bedenktijd kun je alleen nog onder de koopovereenkomst uit als je gebruik kunt maken van de ontbindende voorwaarden die in het contract zijn opgenomen. Dit kunnen ontbindende voorwaarden voor de koper zijn, maar ook voor de verkoper. Je zult dan wel voldoende, schriftelijk bewijs moeten leveren, dat je écht niet aan die voorwaarden kunt voldoen.

    Voorlopig koopcontract: wie stelt het op?

    Jijzelf, de verkoopmakelaar, of de notaris kan de koopovereenkomst opstellen. Daar zijn geen vaste regels voor. Wat wel vaststaat, is wat er in het koopcontract moet staan. Ook moet de koopakte juridisch gecontroleerd worden. Je tekent de koopovereenkomst als het bod is geaccepteerd.

    Vond je dit artikel nuttig?