Vaste lasten koopwoning

Zoveel kost het bezitten van een huis in 2022
(geüpdatet)
(geüpdate)

Wat zijn de vaste lasten van een koopwoning? Naast de maandelijkse hypotheeklasten zijn er nog meer vaste lasten waar je misschien nog niet aan hebt gedacht. Hier vind je een overzicht van de gemiddelde kosten van een huis. De kosten kunnen natuurlijk voor iedereen verschillen. Dit heeft te maken met de waarde, de locatie en de staat van je huis.

1. Belastingen huis

Als je een eigen woning hebt dan betaal je maandelijks belasting aan je gemeente en aan het waterschap. Gemeentelijke belastingen kunnen verschillen per gemeente. De belastingen die de gemeente heft, moet je betalen.
Volgens Vereniging Eigen Huis betalen huishoudens gemiddeld €851,- per jaar aan gemeentelijke belastingen. 

2. Verzekeringen

Als je een koopwoning hebt, ben je verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Verder ben je vrij om te bepalen waarvoor je je wel en niet wil verzekeren. 

Er zijn verschillende woonverzekeringen die je kunt afsluiten.

  • Opstalverzekering

Je hypotheekverstrekker verplicht je een opstalverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt namelijk schade aan spullen die in en aan het huis vastzitten (dus geen meubilair). Denk hierbij aan brandschade, wateroverlast, blikseminslag, inbraak en diefstal.
Gemiddeld kost een opstalverzekering per maand tussen de €11,- en €22,-.

  • Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering verzekert alle meubels, apparaten en bezittingen die je in je woning hebt. Deze verzekering is niet verplicht. De meeste mensen sluiten deze verzekering wel af.
Gemiddeld kost een inboedelverzekering per maand tussen de €10,- en €19,-.

  • Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren

Als er door jouw toedoen schade is ontstaan aan iemand of aan iemands spullen, kun je op deze verzekering terugvallen. Gemiddeld kost een aansprakelijkheidsverzekering per maand tussen de €6,- en de €8,-. 

Houd er rekening mee dat je als woningbezitter tussen de €27,- en €49,- per maand kwijt bent aan woonverzekeringen. 

3. Onderhoud woning

De Vereniging Eigen Huis heeft berekend wat een woningeigenaar gemiddeld kwijt is aan onderhoud van de woning. Je moet rekening houden met zo’n € 300,- per maand. De ene maand zul je meer geld kwijt zijn dan de andere maand. En er is hierbij geen rekening gehouden met kosten voor een verbouwing. Of je kunt uitgaan van 1% van de waarde van de woning per jaar. 

Vond je dit artikel nuttig?