Makelaarstaal

Je kan lang op zoek zijn naar je ideale woning. Heb je je ideale droomwoning eindelijk gevonden? De verkoopmakelaar zal dan graag verkooptrucjes op je loslaten en alles mooi verpakken. Hoe zorg jij ervoor dat jij door die mooie praatjes heen kijkt? Wij hebben die typische makelaarstaal op een rijtje gezet. Met deze top 10 weet jij waar je op moet letten bij je (online) zoektocht naar een huis!

Top 10 makelaarstermen

Makelaars zijn gespecialiseerd om iets negatiefs van een woning op een positieve manier te verwoorden. Hierdoor lijkt de woning perfect en ziet alles er veel beter uit. Maar jij wil natuurlijk wel zeker weten of die woning echt zo perfect is. Hieronder lees je de 10 meest voorkomende makelaarstermen. Daarbij hebben we opgeschreven wat de makelaar daadwerkelijk bedoelt. Tijdens je zoektocht zijn dit punten waar je op moet letten:

 1. Dichtbij uitvalswegen
  Het klinkt ideaal als je vaak met de auto op pad gaat. Maar wat de makelaar echt bedoeld is dat de snelweg bijna in je achtertuin ligt. Wil je rustig wonen? Dan is dit niet prettig. 
 2. Van alle gemakken voorzien
  Een woning die alles heeft is fantastisch. Helaas komt dat niet voor en zijn deze woningen ‘te mooi om waar te zijn’ en kunnen verborgen gebreken hebben. 
 3. Een stadstuin
  Als je een woning in de stad zoekt, klinkt een huis met stadstuin perfect. Denk er wel aan dat de tuin niet groot zal zijn en zonder privacy. 
 4. Een speelse indeling
  Met een speelse indeling wordt een niet logische indeling bedoeld. De woning is erg onhandig ingedeeld en dat is lastig met de inrichting. 
 5. Smaakvol ingericht
  Met een smaakvolle inrichting wordt bedoeld dat de inrichting van de huidige bewoners ‘apart’ is. Het zou zomaar kunnen dat jij dit prachtig vind, maar het zal vaak niet met jouw smaak overkomen. Probeer echt door de inrichting van de huidige bewoners heen te kijken. 
 6. Royale leefkeuken
  Dit staat vaak bij mensen op de wenslijst. Een royale leefkeuken is erg mooi, maar de kans is groot dat het de overige ruimtes in het huis een stuk kleiner maakt. 
 7. Sfeervol huis
  Met een sfeervol huis wordt een knus huis bedoeld. In makelaarstaal is een knus huis gezellig, maar klein. 
 8. Originele elementen nog volop aanwezig
  Een jaren ‘30 woning zal veel originele elementen hebben. Dit kunnen elementen zijn als glas in lood, maar je moet ook denken aan de oude dingen die gerenoveerd of vernieuwd moeten worden. 
 9. Unieke architectuur
  Een woning met unieke architectuur heeft een bijzondere bouwstijl. Het hangt dus van je persoonlijke smaak af of je dit mooi vind of niet. 
 10. Multifunctionele mogelijkheden
  Het huis heeft veel mogelijkheden. Maar wat de makelaar niet verteld is dat het waarschijnlijk om een grote open ruimte gaat waar je zelf nog veel aan moet klussen. 

Vond je dit artikel nuttig?