Hoe schrijf je een goede motivatiebrief?

@liberoaankoop Huis kopen? 🏠 waar moet je op letten bij een motivatiebrief? #hoekoopjeeenhuis #funda #foutefundafoto #foutefundafotos #huiskopen #woningkopen #koophuis #huiskooptips ♬ FEEL THE GROOVE - Queens Road, Fabian Graetz

Een persoonlijke brief kan hét verschil maken tussen wel of geen deal. En dan hoef je niet eens altijd het hoogste bod te hebben. Dat heeft alles met emotie te maken. Hoe dat precies ziet en hoe je een goede motivatiebrief schrijft, lees je hier.

Zo schrijf je een goede motivatiebrief als je een bod doet om een huis te kopen
20 september 2023 (geüpdatet)
20 september 2023 (geüpdate)

Verkoop van een woning gaat altijd gepaard met emotie

Als iemand zijn huis te koop zet, dan voelt die persoon daar emotie bij. De verkoper heeft in die woning herinneringen gemaakt, lief en leed gedeeld en hij of zij laat een deel van zichzelf achter. Uiteraard vaak uit eigen wil, want de meeste huizenverkopers gaan naar iets nieuws, iets beters, ze gaan vooruit. 

Maar de verkoop van de oude woning, gaat altijd gepaard met emoties.

De verkoper wil in eerste instantie vaak het huis zo goed mogelijk verkopen. Maar zodra de bezichtigingen en biedingen starten, komt de emotie om de hoek kijken. En daar kun jij met een goede motivatiebrief op inspelen. 

Wij zien vaak dat verkopers niet altijd kiezen voor het hoogste bod. Vaak accepteren zij het bod van de kopers met wie zij een ‘klik’ voelen. En dat kun jij beïnvloeden met een persoonlijke motivatiebrief.

Wat zet je in je motivatiebrief?

Een motivatiebrief schrijf je naast je bieding. In je officiële bieding zet je het bedrag waarvoor je de woning wilt kopen en welke ontbindende voorwaarden daarbij horen. In je motivatiebrief vertel je iets persoonlijks over jezelf (en eventueel je gezin). Je vertelt:

  • wie je bent, wat je doet
  • iets over de samenstelling van je gezin
  • wat je zo ontzettend leuk vindt aan de woning (dat kan die supergezellige woonkamer zijn, maar ook die mooie kastanjeboom in de tuin)
  • wat je gemeen hebt met de verkoper
  • hoe jij jezelf al in de woning ziet wonen

Valkuilen! Dit zet je NIET in je brief

Praat niet over verbouwingen, over de gebreken, over de rode keuken die totaal niet jouw smaak is, over hoe je als eerste die vijver uit de tuin haalt of dat je al die bomen laat kappen. Nee, vertel dat allemaal niet! Dat werkt averechts. De verkoper zal dan juist NIET de woning aan jou verkopen. 

Nog een paar praktische tips!

  • Vertel de verkoper waarom jij helemaal verliefd bent op die woning! 
  • Schrijf persoonlijk en houdt het dicht bij jezelf.
  • Vermijd moeilijk en ingewikkeld taalgebruik.
  • Maximaal 1 A4 en het liefst nog iets korter.
  • Maak de motivatiebrief niet te lang.
  • En schrijf in spreektaal

O ja, je mag een echte brief schrijven, maar het mag natuurlijk ook een e-mail zijn, een kaartje of een korte video. Wees origineel en authentiek. 

Succes!

Dit vind jij misschien ook interessant:

Vond je dit artikel nuttig?