No-Risk Clausule

Voordelen en nadelen van no-risk clausule bij verkoop eigen woning - ontbindende voorwaarde
(geüpdatet)
(geüpdate)

De No-Risk clausule kun je meenemen als ontbindende voorwaarde als je zelf een woning hebt, die nog niet verkocht is. Je doet dus een bod ‘onder voorbehoud van verkoop eigen woning’. Als je jouw eigen huis voor een bepaalde datum niet verkocht hebt, kun je zonder boete van de koop afzien.

In de huidige markt komt de No-Risk clausule eigenlijk niet meer voor. De huizen vliegen eigenlijk als warme broodjes over de toonbank. De kans is enorm klein dat jij jouw eigen woning in deze markt niet kunt verkopen. Als je deze voorwaarde wél meeneemt, dan zal de verkoper jouw bod op dit moment waarschijnlijk niet accepteren. Er is dan vast een koper met betere voorwaarden en eenzelfde bod.

Geen No-Risk clausule bij bod op huis

Heb je een bod gedaan op een huis zonder de No-Risk clausule als ontbindende voorwaarde, dan vergroot jij jouw gunfactor. Maar je neemt ook een bepaald risico. Want als jij je eigen huis niet op tijd kunt verkopen, heb je tijdelijk twee huizen en dus ook extra maandlasten. Er zijn twee situaties denkbaar:

    1. Je annuleert de koop van de nieuwe woning. Omdat je de No-Risk clausule niet als ontbindende voorwaarde hebt opgenomen, moet je een boete betalen. Dat is vaak 10% van de overeengekomen verkoopprijs.
    2. Je neemt een overbruggingskrediet. Hierdoor heb je extra tijd om je eigen woning alsnog te verkopen, zonder dat je echt dubbele hypotheeklasten moet betalen. Je betaalt bij dit overbruggingskrediet vooral rente en weinig of helemaal geen aflossing. Op die manier kun je wel voldoen aan je maandelijkse verplichtingen. Als je je huis dan wel verkoopt, dan los je direct dat overbruggingskrediet af.

    Wel No-Risk clausule bij bod op huis

    Neem je de No-Risk clausule wél mee als ontbindende voorwaarde dan is dat niet goed voor jouw gunfactor. Voor de verkoper is dit namelijk een onzekere situatie. Hij weet dat jij het huis alleen koopt, als je je eigen huis hebt verkocht. Nu is dat in deze markt niet zo’n probleem. Maar in een situatie waarbij je je huis moeilijker verkoopt, kan dat je gunfactor heel nadelig beïnvloeden. De no-risk clausule heeft de volgende gevolgen:

    1. Je kunt zonder boete de koop annuleren als je je eigen woning niet op tijd verkoopt.
    2. De verkoper mag ook nog onderhandelen met een andere partij. Hij moet jou dan wel de kans geven om van het voorbehoud af te zien. Jij bent dus eigenlijk de eerste koper van de woning. Maar als er een koper komt met een beter bod, dan zul jij het voorbehoud moeten laten vallen of van de koop afzien.

    Vond je dit artikel nuttig?