NWWI

Wat doet het NWWI? Schema gevalideerd taxatierapport
18 november 2021 (geüpdatet)
18 november 2021 (geüpdate)

Het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut) is een validatie-instituut voor woningtaxaties. 

Inhoud

Wat doet het NWWI?

Het NWWI controleert of de taxateur en het taxatierapport voldoen aan de kwaliteitseisen. Dat betekent dat de taxateur onafhankelijk werkt en niet als makelaar bij de aan- of verkoop betrokken is. Ook is het belangrijk dat het waardeoordeel (dus hoeveel de woning waard is) op de juiste manier onderbouwd is. Tenslotte moet de taxateur ingeschreven staan in een taxatieregister.

Wanneer heb je een NWWI taxatie nodig?

Een NWWI gevalideerd taxatierapport is verplicht als je een hypotheek gaat aanvragen, of je huidige hypotheek wil oversluiten. Geldverstrekkers vragen dan altijd om een gevalideerd taxatierapport, zodat ze zeker weten dat jouw taxatierapport aan alle eisen voldoet. De NWWI validatie is voor hypotheekverstrekkers hét bewijs dat de marktwaarde op de juiste manier is vastgesteld en goed is onderbouwd.

Reden taxatie NWWI gevalideerde taxatie Ongevalideerde taxatie
Aankoop woning x
Verkoop woning x
Aanvragen/aanpassen hypotheek x
Afsluiten/aanpassen verzekering x
Verdelen bezittingen x
Bepalen meerwaarde na verbouwing x

Wat kost een NWWI taxatie?

Een NWWI taxatie kost meestal tussen de € 300 en de € 800. Het NWWI berekent kosten voor het nakijken en het goedkeuren van het taxatierapport. De taxateur beslist zelf of hij deze kosten aan jou doorberekend of niet. Je kunt de kosten van een NWWI taxatierapport aftrekken bij je belastingaangifte.

Vond je dit artikel nuttig?