Bieden op een huis: wanneer bied je onder de vraagprijs?

Biedingen onder de vraagprijs komen tegenwoordig niet vaak voor. Als je een woning wil kopen, dan moet je nu juist boven de vraagprijs bieden. Toch kun je soms onder de vraagprijs bieden, bijvoorbeeld als: 

  1. de taxatiewaarde van de woning onder de vraagprijs ligt; 
  2. de vraagprijs veel te hoog is;
  3. de woning al langer dan 6 maanden te koop staat;
  4. het onderhoud van de woning slecht is;
  5. de verkoper snel van de woning af wil;
  6. je gunfactor hoog is.

1 Bieden op een huis met een taxatiewaarde onder de vraagprijs 

Als de taxatiewaarde van de woning onder de vraagprijs ligt, dan kun je bieden onder de vraagprijs. Weet je de taxatiewaarde van de woning niet? Vraag dan de WOZ-waarde van de woning op. Houd er rekening mee dat de WOZ-waarde vaak veel lager is dan de taxatiewaarde.

Je kunt ook informatie over de woning opvragen bij het Kadaster. Dit is een register waarin van alle woningen staat wanneer de woning verkocht is en voor welke prijs. Je kunt bij het Kadaster informatie opvragen over de woning die jij wilt aankopen, maar ook over woningen die in de buurt staan. Je weet met deze informatie nog steeds de taxatiewaarde van de woning niet. Je weet wel of de vraagprijs goed is, omdat je de vraagprijs kunt vergelijken met andere huizen die in de buurt verkocht zijn. 

Vind je het nog steeds lastig om de juiste waarde van de woning te bepalen? Vraag dan advies aan een aankoopmakelaar. Hij of zij weet vaak direct of het mogelijk is om onder de vraagprijs te bieden.

2 Bod uitbrengen op een huis met een veel te hoge vraagprijs 

Heb je het gevoel dat de vraagprijs veel te hoog is? Doe dan nog geen bod, maar doe onderzoek naar de vraagprijs. Kijk naar de taxatiewaarde of de WOZ-waarde van de woning. Of kijk naar de vraagprijs van andere woningen die in de buurt te koop staan. Je kunt bij het Kadaster, tegen betaling, informatie opvragen over de verkoopprijzen van woningen in de buurt. Zie je dat soortgelijke huizen in de buurt voor minder geld zijn verkocht? Dan kun je misschien wel onder de vraagprijs bieden.

3 Bieden op een huis dat al heel lang te koop staat

Als de woning al langer dan 6 maanden te koop staat, dan is de kans groot dat je onder de vraagprijs kunt bieden. Heb je een woning gevonden die al meer dan twee jaar te koop staat? Dan kun je soms sterk onder de vraagprijs bieden. Om het juiste bod voor het huis te bepalen, kun je een aankoopmakelaar om advies vragen. Je weet dan zeker dat je niet teveel betaalt voor het huis.

4 Onder de vraagprijs bieden op huis dat slecht onderhouden is

Heb je tijdens de bezichtiging punten gezien waardoor jij je afvraagt of onder de vraagprijs kunt bieden? Bijvoorbeeld achterstallig onderhoud, een oude keuken of badkamer. Kies dan voor een bouwkundige keuring. Het rapport dat je krijgt, helpt je bij het bepalen van het perfecte bod onder de vraagprijs. Houd er wel rekening mee dat een slecht onderhouden huis niet direct betekent dat je onder de vraagprijs kunt bieden. In de meeste gevallen hebben ze hier al rekening mee gehouden bij het bepalen van de vraagprijs. Alleen als de verkoper de slechte staat onderschat, kun je een bod onder de vraagprijs uitbrengen.

5 Bieden op een huis waar de verkoper snel van af wil

Je kunt onder de vraagprijs bieden als de verkoper snel van zijn woning af wilt. Daar kom je alleen achter door het de verkoper te vragen. Ga tijdens de bezichtiging een gesprek aan met de verkoper. Is de reden van verkoop een scheiding, faillissement of dubbele lasten? Dan is de kans een stuk groter dat de verkoper jouw bod onder de vraagprijs accepteert. Vooral in een markt waarin weinig concurrentie is. In de huidige markt zal dit niet vaak voorkomen. 

6 Heb je een hoge gunfactor? Doe een bod onder de vraagprijs

De gunfactor is erg belangrijk als je een huis wilt kopen. De verkoper wil zijn huis graag goed verkopen, maar wil ook graag verkopen aan mensen met wie hij een klik voelt. Daarom is jouw gunfactor enorm belangrijk. Wees vriendelijk en geïnteresseerd. Ook al tijdens het eerste contact en de eerste bezichtiging. Je kunt je gunfactor verhogen door je flexibel op te stellen in bijvoorbeeld de opleverdatum, of door een bouwkundige meeloopkeuring te doen in plaats van een bouwkundige keuring. Heb je een hoge gunfactor? Grote kans dat de verkoper jouw bod onder de vraagprijs accepteert. 

Hoeveel kun je onder de vraagprijs bieden?

Hoeveel je precies onder de vraagprijs kunt bieden is lastig te zeggen. Dat is afhankelijk van de omstandigheden en de waarde van de woning. Het is verstandig om niet te veel onder de vraagprijs te bieden. Je wilt wel dat de verkoper je bod serieus neemt, zodat hij een tegenbod uitbrengt. 

Een aankoopmakelaar kan je helpen met de beslissing hoeveel je onder de vraagprijs moet bieden. 

Financiële gevolgen als je onder de vraagprijs biedt

Je kunt maximaal de taxatiewaarde van je woning als hypotheek krijgen. In de meeste gevallen is dat ook ongeveer de vraagprijs. Bied je onder de vraagprijs en kun je de woning kopen voor minder dan de taxatiewaarde? Dan kun je extra geld lenen voor bijvoorbeeld een nieuwe keuken of een verbouwing. Dit kan tot maximaal de taxatiewaarde (na verbouwing) en moet in de vorm van een bouwdepot. Een taxateur moet deze verbouwing dus meetaxeren en in het taxatierapport staat dan de waarde van de woning na de verbouwing. 

Aan een bouwdepot zitten voorwaarden vast. De hoogte van de hypotheek mag niet hoger zijn dan 100 procent van de taxatiewaarde van het huis na de verbouwing. Behalve als de verbouwing is bedoeld voor energiebesparende maatregelen, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen. Dan mag je 106 procent van de woningwaarde lenen.

Vond je dit artikel nuttig?