Onder voorbehoud van bouwkundige keuring

Overzicht voordelen en nadelen bouwkundige keuring
(geüpdatet)
(geüpdate)

Bied je onder voorbehoud van bouwkundige keuring, dan kun je zonder boete onder de koop uitkomen als uit het bouwkundig rapport blijkt dat de noodzakelijke herstelkosten veel hoger zijn dan verwacht. Hoe dat precies zit, leggen we in dit artikel uit.

Wat is bieden onder voorbehoud van bouwkundige keuring?

Onder voorbehoud van bouwkundige keuring is, naast het financieringsvoorbehoud, de meest voorkomende ontbindende voorwaarde. Het is een belangrijke voorwaarde, omdat je hiermee altijd voldoet aan de onderzoeksplicht die je als koper hebt. En het beschermt jou als koper voor het kopen van een ‘kat in de zak’. Bieden onder voorbehoud van bouwkundige keuring

Het is verstandig om altijd te bieden onder voorbehoud van bouwkundige keuring. Je weet na een bouwkundige keuring precies wat de technische staat van het huis is. De voordelen van bieden onder voorbehoud van bouwkundige keuring:

  • Verborgen gebreken. Door een bouwkundige keuring uit te laten voeren, krijg je inzicht in alle verborgen gebreken. Is dit veel meer dan jij in jouw voorbehoud hebt opgenomen? Dan kun je zonder boete afzien van de koop.
  • Onderzoeksplicht. Je voldoet altijd aan je onderzoeksplicht als je een bouwkundige keuring uit laat voeren. Komen er later toch nog dingen naar voren, dan kun jij aantonen dat jij voldoende onderzoek hebt gedaan. De kans is dan een stuk groter dat jij de verkoper nog aansprakelijk kunt stellen voor de herstelkosten.
  • Achteraf geen hoge kosten. In het voorbehoud van bouwkundige keuring noem jij een bepaald bedrag. Meestal is dit rond de € 5.000,-. Komt uit de bouwkundige keuring naar voren dat de herstelkosten veel hoger zijn, of dat er sprake is van achterstallig onderhoud? Dan kun je afzien van de koop, zonder boete te betalen.

Is deze voorwaarde verplicht?

Nee, het is niet verplicht om deze voorwaarde mee te nemen, maar het is wel verstandig. Deze voorwaarde staat sinds 2018 standaard in de model koopovereenkomst. Dat betekent dat de makelaar deze voorwaarde actief moet wegstrepen als je af wilt zien van deze voorwaarde. Bij je bod kun je aangeven of je deze voorwaarde wel of niet op wilt nemen. Doe je dat niet? Dan vergroot je je gunfactor en daarmee ook je kans op een geaccepteerd bod. Je loopt daarbij wel een extra risico.

Je kunt ook afzien van deze voorwaarde en dan tijdens de drie dagen bedenktijd een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Als het dan echt tegenvalt, dan kun je binnen die drie dagen nog afzien van de koop.

Wel of geen voorbehoud van bouwkundige keuring

Moet je nu wel of geen voorbehoud van bouwkundige keuring opnemen? Je moet daarbij zelf de risico’s afwegen. Koop je een nieuwbouwwoning? Dan is de kans op verborgen gebreken niet zo groot. Ook is de technische staat van de woning vaak geen probleem. Je zou dan af kunnen zien van dit voorbehoud. Heb je een woning op het oog dat uit het jaar 1900 komt? Dan is het wel slim om dit voorbehoud op te nemen. Je krijgt dan goed inzicht in de bouwtechnische staat van de woning. De voor-en tegens op een rij:

Wel een voorbehoud van bouwkundige keuring

  1. Je kunt eventuele schade verhalen op de verkoper.
  2. Je kunt zonder boete de koopovereenkomst ontbinden als blijkt dat het huis gebreken heeft.
  3. Je krijgt geen gunfactor. De verkoper verkoopt zijn huis liever aan iemand die afziet van dit voorbehoud.
  4. Je moet zelf de kosten voor bouwkundige keuring en het bouwkundig rapport betalen.

Geen voorbehoud van bouwkundige keuring

  1. Je voldoet niet aan je onderzoeksplicht als koper. Je kunt eventuele schade niet verhalen op de verkoper. Als op een later moment verborgen gebreken zichtbaar worden, moet je zelf de herstelkosten betalen.
  2. Je kunt de koopovereenkomst niet zonder boete ontbinden als er toch gebreken gevonden worden, denk bijvoorbeeld aan achterstallig onderhoud. Als je de koopovereenkomst wilt ontbinden, dan moet je dit doen tijdens de 3 dagen bedenktijd.
  3. Je krijgt een positieve gunfactor. De verkoper verkoopt zijn huis graag aan iemand die afziet van dit voorbehoud.
  4. Je hebt geen kosten voor een bouwkundige keuring en het bouwkundige rapport.

De koop ontbinden na de bouwkundige keuring

Heb je een bouwkundige keuring laten uitvoeren en valt het enorm tegen? Dus komt er uit het bouwkundig rapport een veel hoger bedrag naar voren als het gaat om de kosten om de bouwtechnische staat te herstellen? Dan kun je de koop ontbinden. Ook als je drie dagen wettelijke bedenktijd zijn verstreken. Je kunt dan schriftelijk aangeven dat je je beroept op deze voorwaarde. Je moet dan altijd een kopie van de pagina met de herstelkosten van het bouwkundig rapport aan de verkoper geven. Heb je een bouwkundige meeloopkeuring laten uitvoeren en heb je dus geen rapport ontvangen? Dan kun je je daarmee niet beroepen op de voorwaarde. Het is daarom belangrijk dat je bij oude woningen altijd een bouwkundig rapport krijgt van de bouwkundige keuring.

Vond je dit artikel nuttig?