Onderhandelen

Een huis kopen, betekent vaak ook onderhandelen. Niet alleen over de prijs, maar ook over de voorwaarden. Houd er rekening mee dat het onderhandelen In de huidige markt heel anders is. Vaak is er zelfs geen ruimte om te onderhandelen. Er zijn veel meer geïnteresseerden dan dat er woningen beschikbaar zijn. Het gaat tegenwoordig om hoe je een zo goed mogelijk bod (prijs én voorwaarden) neer kunt leggen. Daarom heb je nu vaak te maken met een verkoop bij inschrijving. Je moet dan direct een eindbod neerleggen.

Onderhandelen over de prijs van een huis

Als je toch kunt onderhandelen over de prijs van een huis, dan is het belangrijk dat je dit zo goed mogelijk aanpakt. Wij geven je hier 5 gouden tips voor een succesvolle onderhandeling.

  • In onderhandeling komen. De onderhandelingen over de prijs van een huis beginnen pas als je ook echt in onderhandeling bent. Als je eenmaal in onderhandeling bent dan is de kans enorm klein dat het huis tijdens deze fase aan een andere partij verkocht wordt. Dat is een soort erecode van makelaars: ze stimuleren verkoop met een andere partij niet als ze in onderhandeling zijn. Je vergroot jouw kans op de woning dus behoorlijk, zodra je in onderhandeling bent. Let op: je bent pas in onderhandeling als je een tegenbod ontvangt, of als de verkoper zegt dat je in onderhandeling bent.
  • De prijs: bepaal je maximale bod. Dan betaal je nooit meer dan je eigenlijk kunt betalen. Bekijk ook altijd de prijsgeschiedenis van de woning. Dan weet je zeker dat je nooit teveel betaalt. Onderhandelingen gaan niet alleen over de prijs. Het is ook belangrijk om naast de prijs ook te onderhandelen over:
    1. de levertijd: wanneer wil je verhuizen?
    2. de inventaris: kun je de inventaris overnemen?
    3. ontbindende voorwaarden: welke ontbindende voorwaarden neem je wel mee en welke niet?

Denk vooraf ook goed na op welke punten je eventueel wilt en kunt schikken. Dat geeft jou een klein beetje extra onderhandelingsruimte. Maar schik alleen als je dat écht wilt en kunt. Doe het bij twijfel niet, dan kun je beter op zoek gaan naar eenandere woning.

  • Communiceer schriftelijk. Zorg dat je alle afspraken en onderhandelingen schriftelijk communiceert. Dan gaat geen informatie verloren en kun je altijd terugvallen op datgene wat je hebt opgeschreven. Spreek je telefonisch iets af? Laat het dan altijd bevestigen per e-mail.

  • Straal zekerheid uit. Tijdens de onderhandelingen is het belangrijk dat je zekerheid uitstraalt. Wees niet te gretig, maar ook niet te afstandelijk. Het beste is om een neutrale houding aan te nemen. Dat kan erg lastig zijn, vooral als je ontzettend enthousiast bent over de woning en de woning ook dolgraag wil kopen. Vind je dit lastig? Laat de onderhandelingen dan over aan een aankoopmakelaar. Die kan zonder emoties de onderhandelingen voor jou voeren. Hij weet ook precies wanneer en hoe snel een reactie vereist is.

Vond je dit artikel nuttig?