Onderhoud woning
In Nederland verplicht de Woningwet dat huiseigenaren hun eigen woning onderhouden. De gemeente houdt uiteindelijk de staat van de woningen in de gaten. Een inspecteur zal bij achterstallig onderhoud de huiseigenaar aanspreken om de problemen aan te pakken om zo grotere schade te voorkomen.
Wat moet ik allemaal onderhouden?
Als je wil weten met welke onderhoudskosten je rekening moet houden bij jouw woning, dan kun je een bouwtechnische keuring uit laten voeren. Ook het bouwjaar kan je veel vertellen over de staat van de woning.
Je kan het onderhoud onderverdelen in twee categorieën: groot onderhoud en klein onderhoud. Groot onderhoud kost veel tijd en geld en klein onderhoud kost minder geld en minder tijd.
Groot onderhoud:
- Een nieuwe CV-ketel plaatsen
Na 12 tot 15 jaar is een CV-ketel aan vervanging toe.
- Kozijnen vervangen
Gemiddeld gaan kozijnen 75 jaar mee. Een houten kozijn moet je wel om de 5 jaar schilderen.
- Onderhoud aan het dak
In de herfst kunnen natte bladeren op je dak vochtige plekken creëren die mossen en algen veroorzaken. Controleer voor en na de herfst of het dak nog goed is.
- Onderhoud aan de gevel
Op de gevel kunnen ook mossen en algen groeien. Die kun je zelf weghalen, maar gebruik geen hogedrukspuit. Dan kun je de gevel beschadigen.
- Als je last hebt van houtrot, dan moet je het hout vervangen.
- Opnieuw laten metselen- en voegen
Wanneer er voegwerk los zit of afbrokkelt, de kleur op plekken donkerder is door waterschade of als er algen of mossen op groeien, is het voegwerk aan vervanging toe.
Klein onderhoud:
- Verven
Schilderwerk buiten gaat gemiddeld zes tot tien jaar mee.
- Dakgoot leegmaken
Controleer de dakgoot op vastzittende takken, bladeren en mos. De beste tijd om de goot schoon te maken is in de winter. Dan haal je ook alle bladresten van de herfst weg.
- Vervangen van lampen
- Ontluchten van de radiatoren
Ontlucht de verwarming één keer per jaar.
- Ramen
Controleer om de paar jaar of de kit nog goed aansluit bij de ramen.
Achterstallig onderhoud
Het is belangrijk om achterstallig onderhoud te vermijden. Als je geen onderhoud pleegt heb je de kans dat je huis grote schade krijgt. Een opstalverzekering vergoedt geen schade waarvan jij had kunnen voorkomen met onderhoud.
Wat je kan doen is een onderhoudsplan maken. Hierin zet je de verwachtingen van onderhoud aan je woning. Op deze manier kun je van te voren uitzoeken hoeveel kosten je hiervoor kwijt bent.
Onderhoud financieren
Je kan natuurlijk een aantal kleine onderhoudsklussen zelf doen. Voor grotere klussen kan je een vakman inschakelen. Voor een aantal onderhoudsklussen betaal je dan minder btw wanneer je woning ouder is dan 2 jaar. In plaats van de standaard 21% betaal je 9% btw voor de volgende klussen:
- Schilderwerk
- Stukadoren
- Behangen
- Isoleren