Hoeveel overbieden met je openingsbod?

Gemiddeld werd er in 2021 € 10.500 overboden op een woning van € 200.000. Terwijl dat vijf jaar geleden nog maar € 4.500 was. Je openingsbod is dus erg belangrijk. Hiermee laat je aan de verkoper zien dat je echte interesse hebt in de woning. Maar hoe bepaal je je openingsbod? Moet je de vraagprijs bieden? Of juist onderbieden of overbieden? En hoeveel overbieden om een kans te maken op jouw droomhuis? Allemaal vragen die je jezelf stelt als je het huis van je dromen wilt kopen. 

1 Openingsbod: wat is het?

Een openingsbod is jouw eerste bieding op een huis. Vroeger lag het openingsbod iets onder de vraagprijs. Maar tegenwoordig zie je steeds vaker dat het openingsbod minimaal de vraagprijs moet zijn om een kans te maken op een woning. Zodra je een tegenbod ontvangt ben je met de verkoper in onderhandeling over de verkoopprijs.

2 Openingsbod bepalen

Bij het bepalen van je openingsbod kijk je naar de vraagprijs, het aantal concurrenten en jouw financiële mogelijkheden. Het is ook goed om erachter te komen of de woning al lang te koop staat, hoe duur vergelijkbare woningen zijn en waarom ze de woning willen verkopen. Als je al deze dingen weet, kun je een perfect openingsbod doen. Als je het lastig vindt om een goed openingsbod te bepalen, vraag dan een aankoopmakelaar om je te helpen.

Let bij het bepalen van je openingsbod ook altijd op de maximale hypotheek die je kunt aanvragen en op hoeveel eigen geld je kunt inleggen. Dat is dan je maximale budget. Het is nooit verstandig om een bod te doen dat boven jouw budget ligt. In een vrijblijvend gesprek met een hypotheekadviseur kun je ontdekken wat jouw maximale hypotheek is. 

Een goed openingsbod bepaal je door te letten op:

  1. de gemiddelde prijs van de huizen in de buurt;
  2. de gemiddelde prijs per m2 van huizen in de buurt;
  3. hoeveel jij het huis waard vindt;
  4. wat jij maximaal kan betalen (hypotheek en eigen geld);
  5. de staat van het onderhoud van het huis;
  6. de taxatiewaarde van het huis.

3 Moet je de vraagprijs bieden?

In sommige gevallen is het verstandig om de vraagprijs te bieden. Doe dan altijd eerst onderzoek naar de marktwaarde en de WOZ-waarde van de woning. De vraagprijs is niets meer dan de strategische prijs van de verkoper. Laat je daardoor niet gek maken. Onderzoek altijd of het huis ook de vraagprijs waard is. Houd daarnaast goed je eigen budget in de gaten. Bied nooit meer dan je zelf kunt betalen.

4 Moet je onderbieden of overbieden?

Staat een woning al lang te koop? Dan kun je soms onder de vraagprijs bieden. Ook als je weet dat de verkoper de woning snel wil verkopen, kun je onderbieden. In de huidige markt wordt een bod onder de vraagprijs vaak niet meer serieus genomen. Huizen worden veel vaker boven de vraagprijs verkocht dan onder de vraagprijs. Om een goede kans op jouw droomwoning te maken, is overbieden soms de enige optie.

5 Hoeveel overbieden om kans te maken?

Hoeveel je moet overbieden om kans te maken op de woning is lastig te zeggen. Dat is van heel veel verschillende dingen afhankelijk. Het belangrijkste is of jij voldoende budget hebt om te overbieden. Als je meer biedt dan de taxatiewaarde van de woning, dan zul je het verschil uit je eigen financiële middelen moeten betalen. 

6 Wat moet je doen als er veel concurrentie is?

Bij veel concurrentie moet je nog beter nadenken over je openingsbod. Je hebt dan vaak maar één kans. Je openingsbod is dan vaak ook je eindbod. Denk daarom alvast na over de ontbindende voorwaarden die voor jou belangrijk zijn. En schrijf een persoonlijke motivatie bij jouw openingsbod. Op die manier kun je je gunfactor vergroten. Kun jij afzien van de ontbindende financieringsvoorwaarde? Dan zul je zeker een stapje voor hebben bij de verkoper.