Ouderdomsclausule: wat is het?

Bij de verkoop van een oude woning is er vaak een ouderdomsclausule toegevoegd. Als koper weet je dan dat de bouwkwaliteit van de woning minder goed kan zijn dan bij nieuwe woningen. Dat komt doordat deze woning een bepaalde leeftijd heeft en de bouwkwaliteit niet meer voldoet aan de eisen die tegenwoordig worden gesteld.

Ouderdomsclausule: wanneer gebruik je hem?

De ouderdomsclausule gebruik je bij oude huizen. Meestal bij woningen die 50 jaar of ouder zijn, maar vanaf 20 jaar kan deze clausule al toegevoegd worden. Het beschermt de verkoper van de woning. Hierdoor kun je de verkoper moeilijker beschuldigen als de bouwkundige staat van de woning slecht is. 

De ouderdomsclausule beschermt de verkoper

De ouderdomsclausule beschermt de verkoper. Ondanks dat de verkoper beschermd wordt tegen de eventuele slechte bouwkundige staat van de woning, heeft de verkoper wel een informatieplicht. Als de verkoper weet dat de woning bepaalde gebreken heeft, dan is hij verplicht om jou hierover te informeren. Aan de andere kant heb jij, als koper, de onderzoeksplicht. Jij moet er alles aan doen om zoveel mogelijk te weten te komen over de (bouwkundige staat) van de woning. Om verrassingen te voorkomen kun je daarom het beste altijd een bouwkundige keuring laten uitvoeren als een huis 20 jaar of ouder is.

Risico’s van een huis koopt met een ouderdomsclausule

Koop je een huis met een ouderdomsclausule, dan weet je dat je een groter risico loopt op eventuele gebreken in de bouwkundige staat van de woning. Niet alleen gebreken die direct een gevolg zijn van ouderdom van de woning, maar ook andere gebreken kunnen vallen onder deze ouderdomsclausule. Bijvoorbeeld een recente verbouwing of renovatie die niet goed is uitgevoerd. In de ouderdomsclausule staat duidelijk omschreven of alle gebreken, of alleen de omschreven gebreken vallen onder deze clausule.

Als de verkoper van een oud huis besluit het huis te verkopen zonder een ouderdomsclausule op te nemen, dan loopt hij een groot risico. De verkoper is dan verplicht een huis op te leveren dat goed bewoonbaar is. Eventuele gebreken die na de verkoop naar voren komen, moeten dan hersteld worden door de verkoper. Daarom zul je in 99 procent van de gevallen een ouderdomsclausule tegenkomen als je een huis koopt dat 20 jaar of ouder is.

Welke gebreken vallen onder de ouderdomsclausule?

Dat is afhankelijk van wat er beschreven staat in de ouderdomsclausule. Het kunnen alle gebreken zijn, maar ook specifiek omschreven gebreken. De ouderdomsclausule is bijvoorbeeld niet bedoeld om je als verkoper in te dekken tegen de eventuele aanwezigheid van asbest. Daarvoor heb je de asbestclausule. Als zeker is dat asbest in de woning zit, dan wordt dit in de koopakte aangegeven.

Bouwbesluit

In 1992 trad het Bouwbesluit in werking. Huizen die na 1992 gebouwd werden, of verbouwd werden, moesten aan veel strengere eisen voldoen. De kwaliteit van woningbouw ging flink omhoog. Koop je dus een huis dat voor 1992 is gebouwd, dan kan het voorkomen dat deze woning niet is gebouwd volgens de standaard van het Bouwbesluit. Daarom neemt de verkoper bij dit soort oudere woningen bijna altijd een ouderdomsclausule op. Als koper weet je dan dat je op moet letten, omdat bij de bouw van de woning de regels veel soepeler waren dan tegenwoordig.