Overspannen woningmarkt

Een overspannen woningmarkt betekent dat er meer mensen op zoek zijn naar een woning, dan dat er woningen beschikbaar zijn. Dus de vraag naar huizen is hoger dan het aanbod. Het gevolg hiervan is dat de huizenprijzen stijgen en dat het moeilijker is om een woning te kopen. 

Waarom is de huizenmarkt overspannen?

Op het moment is de woningmarkt overspannen. Dit heeft te maken met het tekort aan woningen en de stijgende hypotheekrente. 

  1. In 2022 is er een tekort van ongeveer 390.000 woningen
  2. Voor 2022 was de hypotheekrente enorm laag. Daardoor konden mensen meer geld lenen, en is de vraag naar huizen groter geworden. Sinds 2022 is de hypotheekrente weer licht aan het stijgen.  

Gevolgen van de overspannen woningmarkt:

  1. Woningprijzen stijgen
  2. Mensen gaan overbieden
  3. Starters vinden moeilijk een betaalbare woning

Hoe kan je succesvol zijn als de huizenmarkt overspannen is?

Door de hoge woningprijzen en het beperkte aanbod gaan woningen vaker aan je neus voorbij. Hoe zorg jij er dan voor dat je wel lukt?

  1. Bepaal je eisen en maximale prijs. Voordat je gaat bezichtigen, is het belangrijk om je eisen en je maximale koopprijs duidelijk voor jezelf te hebben. Om te weten hoeveel je maximaal kan betalen en lenen, kun je een hypotheekadviseur inschakelen. Er zijn per woning vaak meerdere bieders, waardoor je snel moet handelen. Heb jij alvast je eisen klaar? En vinkt het huis alles af? Dan kun je snel gaan bieden.
  2. Maak gebruik van het gunfactor. Verkopers mogen zelf bepalen aan wie ze de woning verkopen. Weet jezelf goed te verkopen en wie weet wordt de woning jou wel meer gegund. Denk ook goed mee met de verkoper. Akkoord gaan met hun optimale opleveringsdatum kan al helpen.
  3. Leer zoveel mogelijk over de woning. Je kunt veel slimmer bieden als je kennis hebt over de woning en verkoper. Ontdek de omgeving van de woning en zoek informatie op. Wees tijdens de bezichtiging niet verlegen en stel veel vragen.
  4. Maak gebruik van een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar kan helpen met elk onderdeel van het aankopen van een woning. Zij hebben kennis en ervaring op deze overspannen woningmarkt. Het voordeel van een aankoopmakelaar is daarnaast dat de verkoper weet dat alles professioneel gaat verlopen. De verkoper heeft vaak meer vertrouwen in een koper met aankoopmakelaar. 
  5. Wees op tijd! Er zijn zoveel mensen die woningen willen bezichtigen en interesse hebben. Als jij er vroeg bij bent, heb jij al een voorsprong. Met behulp van een aankoopmakelaar, zoals Libero Aankoop, kun jij als eerste het nieuwste woningaanbod zien. 

Vond je dit artikel nuttig?