Overwaarde huis

@liberoaankoop Wat is overwaarde? #overwaarde #huiskopen #hoekoopjeeenhuis #woningkopen #huiskooptips #funda ♬ Home Improvement - Loop Ending - lokohighman

19 december 2022 (geüpdatet)
19 december 2022 (geüpdate)

Overwaarde is het verschil tussen de verkoopwaarde van je huis en de overgebleven hypotheekschuld. Als je je huis verkoopt, dan los je de hypotheek af met de verkoopwaarde van de woning. Het bedrag dat overblijft, is de overwaarde.

Overwaarde huis gebruiken

Als je je overwaarde opneemt, dan mag je daar mee doen wat jij wilt. Je hoeft niet altijd je huis te verkopen om de overwaarde op te nemen. Als je je overwaarde gebruikt voor iets anders dan een woning, dan heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek

Je kunt de overwaarde van je huis gebruiken om:

 1. een nieuw huis te kopen; 
 2. een andere woning huren;
 3. je hypotheekrente te verlagen;
 4. een verbouwing te financieren;
 5. een tweede huis te kopen;
 6. je pensioen mee aan te vullen;
 7. andere dingen, zoals een schenking, een vakantie, een camper kopen.

Overwaarde huis opnemen

Als je niet gaat verhuizen, maar toch je overwaarde van je huis wilt opnemen, dan kan dit op een aantal manieren.

 1. Huidige hypotheek verhogen. De nieuwe hypotheeksom wordt bepaald zoals op dit moment gangbaar is. Als je de overwaarde gebruikt voor bijvoorbeeld een verbouwing, heb je recht op hypotheekrenteaftrek.
 2. Krediethypotheek. Dit is vergelijkbaar met een gewone lening. Je hebt dan geen recht op hypotheekrenteaftrek. Krediethypotheken worden niet meer zoveel aangeboden.
 3. Verzilverlening SVn. Dit is een initiatief van de overheid om woningen geschikt te maken voor als je ouder wordt. Met het bedrag kun je investeren in het comfortabel en veilig maken van je woning.

Hoe weet ik of mijn huis overwaarde heeft?

Verkoopprijs min restschuld is overwaarde

Je kunt er makkelijk achter komen of jouw huis overwaarde heeft. Je hebt daarvoor de huidige waarde van je woning nodig en je openstaande hypotheekschuld. Vraag een onafhankelijk taxateur om je woning te taxeren, of gebruik de WOZ-waarde van je woning om erachter te komen wat je woning op dit moment waard is. Je trekt dan de taxatiewaarde of WOZ-waarde af van je hypotheekschuld. Dat wat overblijft, is de overwaarde op je huis.

Overwaarde en regels

De overwaarde is geld dat van jou is. Je mag in principe zelf weten hoe je dit geld gaat besteden. Toch zijn er een aantal belastingregels waar je rekening mee moet houden. 

 1. Bijleenregeling. Je bent verplicht om de overwaarde in je nieuwe woning te investeren als je binnen drie jaar een volgende woning koopt. Doe je dat niet? Dan krijg je geen hypotheekrenteaftrek van het bedrag van de overwaarde op je nieuwe hypotheek.
 2. Je gebruikt de overwaarde voor een tweede huis of als vastgoedinvestering. Ook dan krijg je geen hypotheekrenteaftrek voor de woning die je koopt. Je krijgt alleen hypotheekrenteaftrek als de woning jouw hoofdverblijf is.
 3. Vermogensbelasting. Als je de overwaarde op je spaarrekening zet, dan moet je hier vermogensbelasting over betalen.