Rioolheffing

Ieder huishouden of bedrijf dat indirect water afvoert op de gemeentelijke riolering moet rioolheffing (ook wel rioolrecht of rioolbelasting genoemd) betalen. Dit betaal je zodat de gemeente de riolering kan beheren en onderhouden. Als jij de eigenaar bent van een pand of woning betaal je dus rioolheffing aan de gemeente. 

Rioolheffing bestaat uit 2 soorten belasting: eigenarenbelasting en gebruikersbelasting - schema
(geüpdatet)
(geüpdate)

Wie moet rioolheffing betalen?

De gemeente kiest wie de rioolheffing dient te betalen. Kijk bij jouw gemeente om te zien welke keuze je gemeente hierin heeft gemaakt.

Er zijn twee soorten belasting bij rioolheffing. De gemeente bepaald welke soort ze aanhouden en kunnen ook beide soorten heffen. 

    1. Eigenarenbelasting wordt opgelegd aan de persoon die op 1 januari geregistreerd is bij het Kadaster als eigenaar van de woning of bedrijfspand.
    2. Gebruikersbelasting wordt opgelegd aan de gebruikers van een woning of bedrijfspand die ingeschreven zijn bij de Basisregistratie Personen

    Hoeveel moet ik betalen aan rioolbelasting?

    Hoeveel jij moet betalen verschilt per gemeente. Het wordt berekend op basis van je watergebruik of per perceel. Voor specifieke kosten kun je bij je gemeente bekijken hoeveel het is.     Vond je dit artikel nuttig?