Wat is een starterslening?

Een starterslening is een lening voor starters met als maximale hoogte het verschil tussen de koopsom van je huis en de maximale hypotheek die je van de bank kunt krijgen. Het bedrag is maximaal 20% van de koopsom. De starterslening helpt starters om een woning te kopen als ze niet genoeg hypotheek kunnen krijgen. Je lost de starterslening annuïtair af en mag altijd zonder boete extra aflossen. 

Startersleningen komen vanuit het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, oftewel het SVn. Je vraagt een starterslening dus aan bij de gemeente en niet bij de bank.

Starterslening voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een SVn starterslening moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Allereerst moet de gemeente waarin je woont startersleningen verstrekken. Als dat niet zo is, kun je hem sowieso niet afsluiten. 

Daarnaast moet je voldoen aan een paar voorwaarden:

  • Je bent een starter op de woningmarkt, dus hebt nog geen hypotheek op je naam staan;
  • Je hebt maximaal € 30.846,- eigen vermogen als alleenstaande of € 64.692,- als fiscale partners. 
  • Je hebt je hypotheek afgesloten met NHG (Nationale Hypotheek Garantie).

Aanvullende voorwaarden verschillen per gemeente. Controleer bij het SVn of jouw gemeente deze lening verstrekt en bekijk de voorwaarden. 

Hoe vraag je een starterslening aan?

Je vraagt online bij de gemeente en het SVn een starterslening aan. 

  1. Vraag bij je gemeente een toewijzing voor de starterslening aan. Als de gemeente bepaalt dat jij recht hebt op een lening, krijg je een toewijzingsbrief.
  2. Met de toewijzingsbrief vraag je bij de SVn de daadwerkelijke starterslening aan.
  3. De SVn beoordeelt je aanvraag en bepaalt of je daadwerkelijk een starterslening krijgt.

Vond je dit artikel nuttig?