Wat is een taxatie?

Waar is de taxatiewaarde van een huis op gebaseerd?
18 november 2021 (geüpdatet)
18 november 2021 (geüpdate)

Een taxatie van een woning is een waardebepaling van de woning. Dit wordt gedaan door een onafhankelijk taxateur. De taxateur bezichtigt de woning en hij bepaalt de woningwaarde. Hierbij kijkt hij onder andere naar het type huis, de grootte van het huis, de staat van onderhoud en de ligging van het huis. De taxateur schrijft dit allemaal op in het taxatierapport. In dat rapport staat dus wat de woning waard is en hoe de taxateur tot die conclusie is gekomen.

Waarom heb je een taxatie nodig?

Je hebt een taxatierapport nodig als je de waarde van je woning wilt weten. Er zijn verschillende dingen die de taxatiewaarde kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan een dakkapel, een aanbouw, of de staat van het onderhoud. De waarde van je woning moet je weten in de volgende situaties:

 1. Je wilt een hypotheek afsluiten of aanpassen.
 2. Je wilt een verzekering afsluiten of aanpassen.
 3. Je wilt de meerwaarde van de woning weten na een verbouwing.
 4. Je wilt de taxatie gebruiken om een goede verkoopprijs te bepalen bij verkoop van de woning.
 5. Je wilt bezittingen verdelen in verband met een scheiding.
 6. Je wilt bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van je woning.

Hoe verloopt een woningtaxatie?

Je maakt een afspraak met een erkende taxateur. Je mag zelf een taxateur kiezen. Het is wel verplicht dat hij gevestigd is binnen een bepaald aantal kilometers van je woning. Meestal is dat 20 kilometer. De taxateur bekijkt de woning, daar heeft hij ongeveer een uur voor nodig. Daarna heeft de taxateur tijd nodig om alles te verwerken in zijn rapport. Als je een gevalideerd taxatierapport nodig hebt, bijvoorbeeld voor de aanvraag van een hypotheek, controleert het NWWI het rapport. Meestal duurt het een aantal werkdagen voordat je het taxatierapport ontvangt.

Taxeren huis: waar wordt op gelet?

De taxateur bepaalt de waarde van de woning door naar verschillende aspecten te kijken. Hierbij moet je denken aan:

 1. Het soort huis
 2. De oppervlakte
 3. Juridische aspecten
 4. De bouwkundige staat van het huis
 5. Esthetische en architectonische kwaliteit
 6. De kwaliteit van de afwerking van het huis
 7. De aanwezigheid van een tuin, garage, balkon etcetera
 8. De locatie. Hierbij kun je denken aan de plaats en de buurt waarin de woning staat. De taxateur kijkt ook naar het vergelijkbare woningaanbod in de omgeving.

Taxatierapport: wat staat erin?

Een gevalideerd taxatierapport is gecontroleerd en goedgekeurd door het NWWI. In een gevalideerd taxatierapport staan altijd de volgende gegevens:

 1. Informatie uit het Kadaster
 2. Vergelijkbare objecten in de omgeving
 3. Eventuele beperkte rechten
 4. Grootte van de woning en het perceel
 5. Bouwkundige staat
 6. Kwaliteit van de afwerking
 7. Staat van onderhoud
 8. Aanwezigheid van esthetische/architectonische elementen.

Dit type rapport heb je nodig als je een hypotheek wilt aanvragen of oversluiten. Bijna alle taxateurs geven standaard een gevalideerd taxatierapport af. Houd er rekening mee dat dit type rapport beperkt geldig is. Hoe lang het taxatierapport geldig is, bepaalt de geldverstrekker.

Ik ga een huis kopen, wanneer moet ik het huis taxeren?

Zodra je het voorlopig koopcontract getekend hebt, is het tijd om een afspraak te maken met een erkende taxateur. Het is verstandig om dit zo snel mogelijk te doen, want je hebt een taxatierapport nodig als je een hypotheek wilt aanvragen. Zonder woningtaxatie krijg je geen hypotheek en kun je dus ook de financiering niet rond krijgen.

Hybride taxatie

Soms is het niet nodig dat de taxateur langs komt om de woning te taxeren. De waarde van de woning kan dan worden vastgesteld door middel van modellen. De taxateur bepaalt dan vanachter zijn bureau de waarde van de woning, zonder dat hij de woning gezien heeft. Dat heet een hybride taxatie of een bureauwaardering. 

Kosten taxatie huis

Er is geen vaste prijs voor een woningtaxatie. Taxatiebureaus mogen zelf hun tarieven bepalen. Omdat een gevalideerd taxatierapport altijd aan dezelfde eisen moet voldoen en ook door het NWWI gecontroleerd wordt, is het verstandig om de prijzen van beschikbare taxateurs te vergelijken. Gemiddeld moet je rekening houden met een bedrag tussen de € 500 en € 1.000. De kosten voor een taxatie die je moet maken voor de financiering van een woning zijn wel aftrekbaar van de belasting. 

Hoe kies ik een taxateur

Jij mag als koper van de woning zelf een taxateur kiezen. Je kunt hierbij de prijzen van taxateurs in jouw regio vergelijken. Omdat je een gevalideerd taxatierapport nodig hebt, is het rapport altijd gecontroleerd en goedgekeurd door het NWWI. Ook voldoet een gevalideerd taxatierapport altijd aan alle eisen die een geldverstrekker stelt aan een taxatierapport. Je kunt dus, zonder enig risico te lopen, voor de goedkoopste taxateur in jouw regio kiezen.

Vond je dit artikel nuttig?