Wat is de taxatiewaarde van je huis?

Taxatiewaarde - Je kan maximaal de taxatiewaarde van de woning lenen bij de bank
(geüpdatet)
(geüpdate)

Zodra jij een woning wilt verkopen of kopen, heb je een taxatierapport nodig. Hierin staat de geschatte waarde van je woning. Die waarde mag je zelf niet inschatten, hiervoor moet je een taxateur inschakelen. Als je je huis wilt verkopen, dan is de taxatiewaarde van woning handig om de juiste verkoopprijs te bepalen. Wil je juist een huis kopen, dan gebruik je de taxatiewaarde voor de aanvraag van de hypotheek.

Taxatiewaarde huis en de WOZ-waarde

De WOZ-waarde van je huis is niet hetzelfde als de taxatiewaarde. Je ziet ook vaak dat deze twee waardes verschillen van elkaar. Dat verschil wordt veroorzaakt door de manier waarop de waarde wordt vastgesteld. 

Een onafhankelijke taxateur bepaalt de taxatiewaarde
Voor een goede en geldige taxatie moet je altijd een onafhankelijke taxateur inschakelen. Een taxateur houdt bij het bepalen van de woningwaarde rekening met verschillende onderdelen, zoals het type huis, de grootte van het huis, de staat van onderhoud en de ligging van het huis. Maar er zijn nog veel meer dingen die de taxatiewaarde van het huis positief kunnen beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld:

  • de aanwezigheid van een dakkapel;
  • een goed onderhouden en ruime tuin met ligging op het zuiden;
  • de aanwezigheid van een garage;
  • een bruikbare zolder met een vaste trap;
  • een overkapping of een serre;
  • een nieuwe keuken;
  • een nieuwe badkamer;
  • een toilet boven.

Deze lijst is nog lang niet compleet. Maar dit geeft je een goede indruk van alle zaken die ervoor kunnen zorgen dat de waarde van de woning hoger uitvalt.

De gemeente bepaalt de WOZ-waarde
De gemeente bepaalt de WOZ-waarde. Dat doen ze aan de hand van de gemiddelde verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de omgeving. Er komt dus niemand kijken naar de woning. En dat is ook niet nodig, want de gemeente gebruikt de WOZ-waarde voor het bepalen van de hoogte van de gemeentelijke heffingen en belastingen. De WOZ-waarde kun je niet gebruiken voor een hypotheekaanvraag.

Hypotheek en de taxatiewaarde woning

De taxatiewaarde van de aan te kopen woning heb je nodig voor je hypotheekaanvraag. Je hebt hier een gevalideerd taxatierapport voor nodig. Dat is een rapport dat is goedgekeurd en gecontroleerd door een validatie-instituut, zoals het NWWI. De hoogte van je hypotheek mag nooit hoger zijn dan de waarde van de woning. Dat is ook wel logisch, want de woning is het onderpand van de hypotheeklening. Dus de maximale hoogte van jouw hypotheek wordt bepaald door de taxatiewaarde van de woning die jij wilt kopen. Je kunt maximaal 100% van de woningwaarde (dus de taxatiewaarde) lenen. 

Taxatiewaarde is lager dan de koopsom

Als de de taxatiewaarde van de woning lager is dan de koopsom, dan zul je het gat in de financiering moeten overbruggen. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen:

  • Je kunt eigen geld inleggen om het verschil te overbruggen.
  • je kunt een starterslening afsluiten.
    Er zijn gemeenten in Nederland waar je een starterslening kunt afsluiten als de taxatie lager is dan de koopsom. Dit kan niet in alle gemeenten. Klik hier om te kijken of dat in jouw gemeente kan. Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Een van die voorwaarden is dat je een starter op de woningmarkt moet zijn.
  • Je kunt natuurlijk heronderhandelen met de verkoper. Zeg hem of haar dat je de financiering niet rond krijgt. In sommige gevallen wil de verkoper dan wel zakken met de prijs. Die kans is het grootst als de woning al lang te koop staat en er weinig interesse is in de woning. 
  • Je kunt de koop ontbinden.
    Als je de woning onder voorbehoud van financiering hebt gekocht, dan kun je de koop zonder kosten ontbinden als je de financiering toch niet rond kunt krijgen. Is dat niet het geval, dan betaal je een boete van 10% van de koopprijs. Het ontbinden van de koop kan alleen als je afwijzingen van hypotheekverstrekkers kunt laten zien.

Taxatiewaarde is hoger dan koopsom

Het kan ook voorkomen dat de taxatiewaarde hoger is dan de koopsom van de woning. Je geldverstrekker kan dan twee dingen doen.

  1. Alsnog een hypotheek verstrekken van 100% van de taxatiewaarde. Dan heb jij extra geld om in de woning te investeren.
  2. Een hypotheek verstrekken op basis van de koopsom. In dat geval ben jij voordelig uit. Je hypotheek is dan lager en dat merk je in je maandlasten.

Vond je dit artikel nuttig?